Aktualności
W 2023 r. Hiszpania wyeksportowała 11,3 mln ton owoców i warzyw, o 6% mniej niż w 2022 r. Jednak według danych Departamentu Ceł i Akcyzy wartość ta wzrosła o 6% do 16,855 mld euro. Import wzrósł o 7% wolumenowo i 19% wartościowo.
Eksport warzyw spadł o 3% w porównaniu z 2022 roku i wyniósł 5,2 mln ton. Papryka, sałata, ogórki, pomidory i kapusta odnotowały znaczne spadki. Wyeksportowano 710 780 ton papryki (-11%), 706 760 ton sałaty (-1%), 667 546 ton ogórków (-4%), 558 514 ton pomidorów (-11%) i 469 804 ton kapusty (-6% ). Wartość eksportu warzyw wzrosła o 11% do 7,883 mld euro.
Kraje UE absorbowały 83% hiszpańskiego eksportu owoców i warzyw w 2023 r., łącznie 9,4 mln ton. W całej Europie (w tym w krajach, takich jak Wielka Brytania, Szwajcaria czy Norwegia) znajduje się nawet 97% owoców i warzyw sprzedawanych przez Hiszpanię za granicę. Zdaniem stowarzyszenia branżowego Fepex świadczy to o trudnościach w uzyskaniu dostępu do rynków spoza UE. W większości przypadków zależy to od negocjacji między krajami eksportującymi i importującymi, a proces ten trwa od dwóch do pięciu lat. Jednak według organizacji kontrastuje to z łatwym dostępem produktów z krajów trzecich do UE.
W przypadku Hiszpanii import owoców i warzyw w roku 2023 nadal wykazywał tendencję wzrostową. Wzrósł on o 7% pod względem wolumenu i 19% pod względem wartości w porównaniu z 2022 r., osiągając łącznie 4,1 mln ton i 4,473 mld euro. W ciągu ostatnich pięciu lat import wzrósł o 28% pod względem wolumenu i 51% pod względem wartości.
Więcej informacji:
Fepex
www.fepex.es