Polityka i społeczeństwo
2011-11-13 19:09
Spada konsumpcja soków owocowych w Niemczech
Jak wynika z najnowszego raportu FAS USDA, średnioroczne spożycie soków i napojów owocowych w Niemczech z roku na rok maleje. Dla porównania jeszcze w roku 2000 średnio na 1 Niemca przypadało łącznie 40,6 litra omawianych produktów. Podczas gdy w roku 2007 było to już 38,3 litry, a w roku 2010 już tylko 36,2 litry. Największą popularnością do ostatniego okresu cieszył się w Niemczech sok jabłkowy, podobna sytuacja miała również miejsce w Austrii czy Holandii, zaś we Włoszech i Hiszpanii odgrywa on marginalne znaczenie w konsumpcji. W minionym roku w przypadku niemieckiej konsumpcji sok jabłkowy stanowił 8,1 litra/osobę i od dwóch lat ustąpił pierwszego miejsca sokowi pomarańczowemu, który to począwszy od roku 2009 stał się najchętniej spożywanym przez Niemców. W minionym, 2010 roku średnie spożycie na 1 osobę wyniosło 8,6 litra. Niezmiennie od kilku lat na poziomie 1litra/osobę utrzymuje się konsumpcja soku winogronowego a kolejne miejsca należą do soku gruszkowego, grapefruitowego oraz soków warzywnych.
Źródło: FAMMU/FAPA
Jak wynika z najnowszego raportu FAS USDA, średnioroczne spożycie soków i napojów owocowych w Niemczech z roku na rok maleje. Dla porównania jeszcze w roku 2000 średnio na 1 Niemca przypadało łącznie 40,6 litra omawianych produktów. Podczas gdy w roku 2007 było to już 38,3 litry, a w roku 2010 już tylko 36,2 litry. Największą popularnością do ostatniego okresu cieszył się w Niemczech sok jabłkowy, podobna sytuacja miała również miejsce w Austrii czy Holandii, zaś we Włoszech i Hiszpanii odgrywa on marginalne znaczenie w konsumpcji. W minionym roku w przypadku niemieckiej konsumpcji sok jabłkowy stanowił 8,1 litra/osobę i od dwóch lat ustąpił pierwszego miejsca sokowi pomarańczowemu, który to począwszy od roku 2009 stał się najchętniej spożywanym przez Niemców. W minionym, 2010 roku średnie spożycie na 1 osobę wyniosło 8,6 litra. Niezmiennie od kilku lat na poziomie 1litra/osobę utrzymuje się konsumpcja soku winogronowego a kolejne miejsca należą do soku gruszkowego, grapefruitowego oraz soków warzywnych.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl