Aktualności

Jak poinformował Freshfel, opublikowano już najnowsze wydanie raportu "Freshfel Consumption Monitor", z którego wynika, iż nadal w większości państw unijnych utrzymuje się tendencja spadkowa w konsumpcji warzyw. Spożycie świeżych warzyw - w stosunku do roku 2009 w roku 2010 zredukowano ją o 7,4% a wobec pięciu poprzednich lat nawet o ponad 10%.
Jak wynika z najnowszego raportu dotyczącego co prawda roku 2010, w omawianym okresie dzienne spożycie warzyw na osobę wyniosło państwach unijnych 223 gramy (przypomnijmy, iż światowa rekomendacja to 400 gram i warzyw dziennie). Z uwagi na fakt, iż omawiany raport jest odpłatny, udostępniane są jedynie bardzo niewielkie jego fragmenty - opublikowano natomiast dane dotyczące produkcji ogrodniczej właśnie we wspomnianym 2010 roku w krajach unijnych. Produkcja warzyw w roku 2010 oszacowana została na 40,4 mln ton to jest o 5,8% mniej wobec roku 2009 i o 8,6% mniej wobec średniej z ostatnich pięciu lat - 44,2 mln ton. Z roku na rok utrzymuje się malejąca tendencja w imporcie warzyw z państw trzecich - w roku 2010 wielkość ta wyniosła 1,8 mln ton czyli o 2,2% mniej wobec roku 2009. Jednak wobec średniej z lat 2005-2010, która wynosi 1,7 mln ton odnotowano w omawianym okresie około 7% wzrost importu. Zdecydowanie natomiast wzrósł eksport unijnych warzyw do pozostałych państw trzecich, który w roku 2010 oszacowany został na 1,7 mln ton, czyli o przeszło 10,4% więcej wobec roku 2009 i o 20% więcej wobec średniej pięcioletniej szacowanej na 1,4 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA