Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spada konsumpcja warzyw w UE

Aktualności

2012-02-10 20:58
Spożycie świeżych warzyw - w stosunku do roku 2009 w roku 2010 zredukowano ją o 7,4% a wobec pięciu poprzednich lat nawet o ponad 10%.

Jak poinformował Freshfel, opublikowano już najnowsze wydanie raportu "Freshfel Consumption Monitor", z którego wynika, iż nadal w większości państw unijnych utrzymuje się tendencja spadkowa w konsumpcji warzyw. Spożycie świeżych warzyw - w stosunku do roku 2009 w roku 2010 zredukowano ją o 7,4% a wobec pięciu poprzednich lat nawet o ponad 10%.

Jak wynika z najnowszego raportu dotyczącego co prawda roku 2010, w omawianym okresie dzienne spożycie warzyw na osobę wyniosło państwach unijnych 223 gramy (przypomnijmy, iż światowa rekomendacja to 400 gram i warzyw dziennie). Z uwagi na fakt, iż omawiany raport jest odpłatny, udostępniane są jedynie bardzo niewielkie jego fragmenty - opublikowano natomiast dane dotyczące produkcji ogrodniczej właśnie we wspomnianym 2010 roku w krajach unijnych. Produkcja warzyw w roku 2010 oszacowana została na 40,4 mln ton to jest o 5,8% mniej wobec roku 2009 i o 8,6% mniej wobec średniej z ostatnich pięciu lat - 44,2 mln ton. Z roku na rok utrzymuje się malejąca tendencja w imporcie warzyw z państw trzecich - w roku 2010 wielkość ta wyniosła 1,8 mln ton czyli o 2,2% mniej wobec roku 2009. Jednak wobec średniej z lat 2005-2010, która wynosi 1,7 mln ton odnotowano w omawianym okresie około 7% wzrost importu. Zdecydowanie natomiast wzrósł eksport unijnych warzyw do pozostałych państw trzecich, który w roku 2010 oszacowany został na 1,7 mln ton, czyli o przeszło 10,4% więcej wobec roku 2009 i o 20% więcej wobec średniej pięcioletniej szacowanej na 1,4 mln ton.




Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.