Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

SPADEK SPOŻYCIA OWOCÓW I WARZYW W UE

Aktualności

2014-05-13 13:07
Zbiory warzyw wyniosły za 2012 rok wyniosły 50,3 mln ton ? o 6% mniej wobec danych za rok 2011 i o 3% mniej wobec okresu 2007- 2011.

Jak informuje Freshfel (Europejskie Stowarzyszenie Producentów), według najnowszych dostępnych danych średnie spożycie owoców i warzyw w roku 2012 liczone dla unijnej 28 to 386,96 gram/osobę dziennie-- czyli o 8,2% mniej wobec danych za rok 2011 jak również o 8,7% mniej wobec średniej wielkości spożycia w latach 2007-2011.

Przypomnijmy, iż dzienna zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) porcja owoców i warzyw to minimum 400 gram/osobę. W sumie aż 18 państw Unii Europejskiej odnotowuje spożycie sporo poniżej tej zalecanej dawki, a jedynie 10 ją przekracza. Spożycie dzienne przypadające na 1 osobę w przypadku owoców to dokładnie 167,62 grama (o 11,8% mniej wobec danych za rok 2011 i o 14,2% mniej wobec średniej z lat 2007-2011) a w przypadku warzyw to 219,33 gram
(odpowiednio o 5,3% mniej i 4% mniej).
Ponadto Freshfel publikuje najnowsze dane za rok 2012 dotyczące zarówno produkcji jak i importu i eksportu owoców i warzyw w UE 28. W roku 2012 produkcja unijna owoców była mniejsza wobec roku 2011 o 12% i wyniosła 32,5 mln ton, to również o 1% mniej wobec danych za okres 2007-2011. Natomiast zbiory warzyw wyniosły w omawianym roku 50,3 mln ton - o 6% mniej wobec danych za rok 2011 i o 3% mniej wobec okresu 2007- 2011.
Dla handlu zagranicznego odnotowano w przypadku importu spadek, w eksporcie zaś wzrost. W roku 2012 import owoców i warzyw z państw trzecich - pozaunijnych nadal odnotowywał tendencję malejącą - w przypadku owoców o 3% do wielkości 10,7 mln ton - spadek o 3% wobec
roku 2011 i o 9% wobec ostatnich pięciu lat. Mniej zaimportowano spoza państw unijnych również warzyw - o 10% mniej wobec roku poprzedniego i o 13% mniej wobec danych za lata 2007-2011 - w sumie było to 1,6 mln ton. Więcej natomiast wyeksportowano do państw trzecich owoców i warzyw w roku 2012 - o 17% więcej owoców - łącznie 4,0 mln ton oraz o 8% więcej warzyw - 1,8 mln ton. W stosunku do lat 2007-2011 eksport owoców odnotował aż 39% wzrost, a warzyw 20%.


Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Monitor
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.