Aktualności
2014-06-19 21:07
Francuzi w minionym roku wydali, aż 4,35 mld euro na produkty ekologiczne. To jest o 9% więcej niż w roku 2012.
Czy zainteresowanie Polsce warzyw wyprodukowanych metodami "eko" może rosnąć? Patrząc na Francję, gdzie w 2013 r. konsumpcja produktów ekologicznych znacznie wzrosła można przypuszczać, że tak.
Według agencji ds. rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego, Francuzi w minionym roku wydali, aż 4,35 mld euro na produkty ekologiczne. To jest o 9% więcej niż w roku 2012. Z przeprowadzonych sondaży wynika, że czterech na dziesięciu Francuzów spożywa produkty "eko" co najmniej raz w tygodniu. Codziennie tę żywność w swoim menu uwzględnia jedna osoba na dziesięć.
W 2013 r. we Francji certyfikowaną produkcję ekologiczną prowadzono na 932 tys. hektarów. Ponadto 130 tys. hektarów było na etapie przekształcania z konwencjonalnej na "eko". Areał ten pozwolił na zaspokojenie 75% potrzeb konsumentów. Pozostałe 25% produktów ekologicznych spożywanych we Francji zostało zaimportowane z zewnątrz.
Green
Według agencji ds. rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego, Francuzi w minionym roku wydali, aż 4,35 mld euro na produkty ekologiczne. To jest o 9% więcej niż w roku 2012. Z przeprowadzonych sondaży wynika, że czterech na dziesięciu Francuzów spożywa produkty "eko" co najmniej raz w tygodniu. Codziennie tę żywność w swoim menu uwzględnia jedna osoba na dziesięć.
W 2013 r. we Francji certyfikowaną produkcję ekologiczną prowadzono na 932 tys. hektarów. Ponadto 130 tys. hektarów było na etapie przekształcania z konwencjonalnej na "eko". Areał ten pozwolił na zaspokojenie 75% potrzeb konsumentów. Pozostałe 25% produktów ekologicznych spożywanych we Francji zostało zaimportowane z zewnątrz.
Green
e-warzywnictwo.pl