Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spożycie ekologicznych produktów we Francji

Aktualności

2014-06-19 21:07
Francuzi w minionym roku wydali, aż 4,35 mld euro na produkty ekologiczne. To jest o 9% więcej niż w roku 2012.
Czy zainteresowanie Polsce warzyw wyprodukowanych metodami "eko" może rosnąć? Patrząc na Francję, gdzie w 2013 r. konsumpcja produktów ekologicznych znacznie wzrosła można przypuszczać, że tak.

Według agencji ds. rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego, Francuzi w minionym roku wydali, aż 4,35 mld euro na produkty ekologiczne. To jest o 9% więcej niż w roku 2012. Z przeprowadzonych sondaży wynika, że czterech na dziesięciu Francuzów spożywa produkty "eko" co najmniej raz w tygodniu. Codziennie tę żywność w swoim menu uwzględnia jedna osoba na dziesięć.

W 2013 r. we Francji certyfikowaną produkcję ekologiczną prowadzono na 932 tys. hektarów. Ponadto 130 tys. hektarów było na etapie przekształcania z konwencjonalnej na "eko". Areał ten pozwolił na zaspokojenie 75% potrzeb konsumentów. Pozostałe 25% produktów ekologicznych spożywanych we Francji zostało zaimportowane z zewnątrz.

Green
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.