Aktualności
Według wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. światowy eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton wobec 39,2 mln ton rok wcześniej. Największym eksporterem w skali globalnej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie kluczowych dostawców uplasowały się takie kraje jak: Meksyk (5,18 mln ton) oraz Hiszpania (5,16 mln ton). W pierwszej piątce eksporterów znalazły się także Chiny (4,94 mln ton) i Stany Zjednoczone (2,02 mln ton). Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym światowym eksporterem jest UE-28 z łącznym wynikiem ponad 13,7 mln ton. Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory 8,3 mln ton. Kolejne pozycje zajęły takie produkty jak: cebula (7,6 mln ton), papryka słodka (3,2 mln ton), ogórki (2,9 mln ton) i marchew ( 2,6 mln ton).
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Comtrade/Eurostat