Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

ŚWIATOWY EKSPORT WARZYW W 2015 R.

Aktualności

2016-03-08 21:34
Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory 8,3 mln ton. Kolejne pozycje zajęły: cebula (7,6 mln ton), papryka słodka (3,2 mln ton), ogórki (2,9 mln ton) i marchew ( 2,6 mln ton).

Według wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. światowy eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton wobec 39,2 mln ton rok wcześniej. Największym eksporterem w skali globalnej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie kluczowych dostawców uplasowały się takie kraje jak: Meksyk (5,18 mln ton) oraz Hiszpania (5,16 mln ton). W pierwszej piątce eksporterów znalazły się także Chiny (4,94 mln ton) i Stany Zjednoczone (2,02 mln ton). Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym światowym eksporterem jest UE-28 z łącznym wynikiem ponad 13,7 mln ton. Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory 8,3 mln ton. Kolejne pozycje zajęły takie produkty jak: cebula (7,6 mln ton), papryka słodka (3,2 mln ton), ogórki (2,9 mln ton) i marchew ( 2,6 mln ton).


Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Comtrade/Eurostat
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.