Aktualności
Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga uprawa tego warzywa w naszym kraju prowadzona jest na ok. 1,8 tys. ha, a liczba producentów wynosi 700-800.
Większość szparagarni nastawiona jest na pozyskiwanie wypustek białych, ale w ostatnich latach zwiększa się udział powierzchni plantacji, z których pozyskuje się wypustki zielone. Badania wskazują, że właśnie przy tym drugim sposobie produkcji duże jest zagrożenie ze strony szkodników, które następnie przekłada się na nasilenie ich presji na plantacjach, z których pozyskuje się białe wypustki. W naszym kraju obniżkę plonu mogą powodować różne gatunki szkodników - np. muchówki, chrząszcze, pluskwiaki równo- i różnoskrzydłe oraz motyle. W ostatnich latach jednak narasta populacja poskrzypek (szparagowej i dwunastokropkowej). Niestety aktualnie nie ma zarejestrowanych środków owadobójczych (insektycydów) zwalczających szkodniki szparagów. Doświadczenia prowadzone w jednostkach naukowych dowodzą, że do insektycydów skutecznych na plantacjach szparagów należy zaliczyć m.in. te oparte na lambda-cyhalotrynie, cypermetrynie oraz pirymikarbie. Związek Związku Producentów Szparaga podejmuje działania, które miejmy nadzieję doprowadza do uzyskania możliwości stosowania przez producentów szparaga, preparatu do chemicznej walki ze szkodnikami w szparagarniach. Aktualnie warto stosować metody utrudniające rozwój szkodników - zabiegi fitosanitarne. Ograniczenie liczebności szkodników można uzyskać przez odchwaszczanie, wykaszanie miedz lub rowów melioracyjnych w otulinie plantacji; wycinanie pędów; sadzenie roślin pułapkowych na obrzeżach plantacji.
Poskrzypka szparagowa
Niebieskozielony chrząszcz długości 5 mm, z czerwonym podpleczem i żółtawymi plamami na pokrywach. Larwa oliwkowoszara, z czarna głową i czarnymi odnóżami. Zarówno larwy, jaki i postaci dorosłe żerują na gałęziakach oraz pąkach kwiatowych, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do gołożeru. Szkodliwość przez cały sezon.
Larwy poskrzypki szparagowej
Złoże jaj poskrzypki szparagowej
Gołożery powodowane przez poskrzypki
Poskrzypka dwunastokropkowa
Ceglastoczerwony chrząszcz z dwunastoma czarnymi kropkami na pokrywach. Larwy żółtawe z dwiema brunatnymi plamami tuż za głową. Zarówno larwy, jaki i postaci dorosłe żerują na gałęziakach oraz pąkach kwiatowych, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do gołożeru. Larwy drugiego pokolenia odżywiają się głównie owocami i nasionami. Szkodliwość przez cały sezon.
Poskrzypka dwunastokropkowa owad dorosły
E. Nowińska
Zdjęcia: E. Nowińska