Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szaragowi wrogowie

Aktualności

2015-07-01 12:07
Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga uprawa tego warzywa w naszym kraju prowadzona jest na ok. 1,8 tys. ha, a liczba producentów wynosi 700-800.

Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga uprawa tego warzywa w naszym kraju prowadzona jest na ok. 1,8 tys. ha, a liczba producentów wynosi 700-800.

Większość szparagarni nastawiona jest na pozyskiwanie wypustek białych, ale w ostatnich latach zwiększa się udział powierzchni plantacji, z których pozyskuje się wypustki zielone. Badania wskazują, że właśnie przy tym drugim sposobie produkcji duże jest zagrożenie ze strony szkodników, które następnie przekłada się na nasilenie ich presji na plantacjach, z których pozyskuje się białe wypustki. W naszym kraju obniżkę plonu mogą powodować różne gatunki szkodników - np. muchówki, chrząszcze, pluskwiaki równo- i różnoskrzydłe oraz motyle. W ostatnich latach jednak narasta populacja poskrzypek (szparagowej i dwunastokropkowej). Niestety aktualnie nie ma zarejestrowanych środków owadobójczych (insektycydów) zwalczających szkodniki szparagów. Doświadczenia prowadzone w jednostkach naukowych dowodzą, że do insektycydów skutecznych na plantacjach szparagów należy zaliczyć m.in. te oparte na lambda-cyhalotrynie, cypermetrynie oraz pirymikarbie. Związek Związku Producentów Szparaga podejmuje działania, które miejmy nadzieję doprowadza do uzyskania możliwości stosowania przez producentów szparaga, preparatu do chemicznej walki ze szkodnikami w szparagarniach. Aktualnie warto stosować metody utrudniające rozwój szkodników - zabiegi fitosanitarne. Ograniczenie liczebności szkodników można uzyskać przez odchwaszczanie, wykaszanie miedz lub rowów melioracyjnych w otulinie plantacji; wycinanie pędów; sadzenie roślin pułapkowych na obrzeżach plantacji.

Poskrzypka szparagowa

Niebieskozielony chrząszcz długości 5 mm, z czerwonym podpleczem i żółtawymi plamami na pokrywach. Larwa oliwkowoszara, z czarna głową i czarnymi odnóżami. Zarówno larwy, jaki i postaci dorosłe żerują na gałęziakach oraz pąkach kwiatowych, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do gołożeru. Szkodliwość przez cały sezon.

Larwy poskrzypki szparagowej


Złoże jaj poskrzypki szparagowej


Gołożery powodowane przez poskrzypki

Poskrzypka dwunastokropkowa

Ceglastoczerwony chrząszcz z dwunastoma czarnymi kropkami na pokrywach. Larwy żółtawe z dwiema brunatnymi plamami tuż za głową. Zarówno larwy, jaki i postaci dorosłe żerują na gałęziakach oraz pąkach kwiatowych, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do gołożeru. Larwy drugiego pokolenia odżywiają się głównie owocami i nasionami. Szkodliwość przez cały sezon.

Poskrzypka dwunastokropkowa owad dorosły

E. Nowińska

Zdjęcia: E. Nowińska

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.