Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szaragowi wrogowie

Aktualności

2015-07-01 12:07
Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga uprawa tego warzywa w naszym kraju prowadzona jest na ok. 1,8 tys. ha, a liczba producentów wynosi 700-800.

Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga uprawa tego warzywa w naszym kraju prowadzona jest na ok. 1,8 tys. ha, a liczba producentów wynosi 700-800.

Większość szparagarni nastawiona jest na pozyskiwanie wypustek białych, ale w ostatnich latach zwiększa się udział powierzchni plantacji, z których pozyskuje się wypustki zielone. Badania wskazują, że właśnie przy tym drugim sposobie produkcji duże jest zagrożenie ze strony szkodników, które następnie przekłada się na nasilenie ich presji na plantacjach, z których pozyskuje się białe wypustki. W naszym kraju obniżkę plonu mogą powodować różne gatunki szkodników - np. muchówki, chrząszcze, pluskwiaki równo- i różnoskrzydłe oraz motyle. W ostatnich latach jednak narasta populacja poskrzypek (szparagowej i dwunastokropkowej). Niestety aktualnie nie ma zarejestrowanych środków owadobójczych (insektycydów) zwalczających szkodniki szparagów. Doświadczenia prowadzone w jednostkach naukowych dowodzą, że do insektycydów skutecznych na plantacjach szparagów należy zaliczyć m.in. te oparte na lambda-cyhalotrynie, cypermetrynie oraz pirymikarbie. Związek Związku Producentów Szparaga podejmuje działania, które miejmy nadzieję doprowadza do uzyskania możliwości stosowania przez producentów szparaga, preparatu do chemicznej walki ze szkodnikami w szparagarniach. Aktualnie warto stosować metody utrudniające rozwój szkodników - zabiegi fitosanitarne. Ograniczenie liczebności szkodników można uzyskać przez odchwaszczanie, wykaszanie miedz lub rowów melioracyjnych w otulinie plantacji; wycinanie pędów; sadzenie roślin pułapkowych na obrzeżach plantacji.

Poskrzypka szparagowa

Niebieskozielony chrząszcz długości 5 mm, z czerwonym podpleczem i żółtawymi plamami na pokrywach. Larwa oliwkowoszara, z czarna głową i czarnymi odnóżami. Zarówno larwy, jaki i postaci dorosłe żerują na gałęziakach oraz pąkach kwiatowych, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do gołożeru. Szkodliwość przez cały sezon.

Larwy poskrzypki szparagowej


Złoże jaj poskrzypki szparagowej


Gołożery powodowane przez poskrzypki

Poskrzypka dwunastokropkowa

Ceglastoczerwony chrząszcz z dwunastoma czarnymi kropkami na pokrywach. Larwy żółtawe z dwiema brunatnymi plamami tuż za głową. Zarówno larwy, jaki i postaci dorosłe żerują na gałęziakach oraz pąkach kwiatowych, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do gołożeru. Larwy drugiego pokolenia odżywiają się głównie owocami i nasionami. Szkodliwość przez cały sezon.

Poskrzypka dwunastokropkowa owad dorosły

E. Nowińska

Zdjęcia: E. Nowińska

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.