Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szkoleniowo o technologii produkcji kapusty wczesnej w Glewcu

Aktualności

2019-06-13
Efektami uprawy różnych odmian kapusty głowiastej białej o krótkim okresie wegetacji z ofert firmy Rijk Zwaan żywionych wg zaleceń rekomendowanych przez norweski koncern nawozy Yara; jakość rozsady, wg Grupy Mularski - to kwestie omówione na spotkaniu szkoleniowym w Glewcu (Małopolska)

W niedziele 2 czerwca w Glewcu w gospodarstwie Lucyny i Roberta Lipowieckich odbyło się spotkanie szkoleniowe, podczas którego można było zapoznać się z efektami uprawy różnych odmian kapusty głowiastej białej o krótkim okresie wegetacji z ofert firmy Rijk Zwaan żywionych wg zaleceń rekomendowanych przez norweski koncern nawozy Yara. Uwagę zwracano również na jakość rozsady, te kwestie omówił przedstawiciel Grupy Mularski.

Lucyna i Robert Lipowieccy

Gospodarz spotkania podkreślał, że tegoroczne warunki produkcji kapusty wczesnej w rejonie Krakowa były bardzo zróżnicowane - w niektórych fazach rozwoju roślin bardzo korzystne, ale i w niektórych - bardzo trudne, m.in. za sprawa dużej ilości opadów. Opracowane przez Wojciecha Kopeć z firmy Yara Poland oraz Mirosława Maziarkę z firmy AgrosmartLab karty pól i warunki agrometeorologiczne obrazowały bardzo dobitnie ten trudny sezon w małopolskim zagłębiu kapusty. Podczas analizy np. opadów deszczu uderzała suma opadów - w gospodarstwie Roberta Lipowieckiego stacja pogodowa wskazał - od 31 grudnia 2018 do 20 maja 2019 - aż 383,8 mm opadu. Rozsadę kapusty posadzono 15 marca, po czym została przykryta agrowłókniną. Okrywa została zdjęta z plantacji 30 kwietnia.

Prezentacji odmian kapust firmy Rijk Zwaan przeznaczonych do uprawy pod płaskimi przykryciami dokonał Tomasz Nożykowski, Rijk Zwaan Polska. Przedstawiciel holenderskiego hodowcy uwagę zwrócił na kilka odmian, m.in.: Zarissima RZ F1, Rayma RZ F1, Pushma RZ F1, Boleroma RZ F1. Zainteresowanie wzbudziła także odmiana kapusty stożkowej - Tourima RZ F1.

Z kolei Wojciech Wojcieszek oraz Wojciech Kopeć, z firmy Yara Poland omówili indywidualny program nawożenie - w oparciu o analizę gleby - przygotowany dla gospodarza z Glewca. W programie dla kapusty wczesnej przewidziano nawozy YaraMila Complex (670 kg/ha - na małopolskich polach o wysokim pH gleby bardzo dobrze sprawdza się polifosforanowa forma fosforu zawarta w tym nawozie), YaraLiva Nitrabor (500 kg/ha) oraz Unika Calcium.

Wojciech Wojcieszek zwrócił uwagę na fundament produkcji kapusty a mianowicie na rozsadę. W literaturze często wskazuje się, że jeżeli rozsada jest wysokiej jakości można uzyskać wysoki, jakościowy (wyrównany) plon. Warto pamiętać, że w produkcji rozsady nacisk należy położyć na odpowiednie żywienie roślin. Specjalista z firmy Yara rekomendował nawóz Actisli.

Dlaczego warto go stosować? Ponieważ spowalnia wzrost elongacyjny (wydłużeniowy) roślin; pozwala uzyskać rozsadę krępą, ale z mocniejszym systemem korzeniowym. Dobre efekty rozbudowy systemu korzeniowego rozsady można zyskać stosując Kristalon 13-40-13 (żółty) - mówił Wojciech Wojcieszek.O wpływie profesjonalnej rozsady na wyrównanie zbiorów mówił też Grzegorz Turzyniecki z Grupy Mularski.Marcin Bartczak

Zdjęcia firmowe

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.