W styczniu i na początku lutego utrzymywał się silny wzrost cen warzyw importowanych związany ze znaczącymi stratami mrozowymi na południu Europy. Obecnie obserwowane jest wygasanie tego efektu.
Średnia cena skupu kapusty młodej w połowie maja br. wynosiła 1,84 zł/szt. i była o 48% wyższa w relacji rocznej. O 34% r/r zwiększyły się ceny kapusty pekińskiej (2,28 zł/szt.), a o 52% r/r ceny sałaty (1,08 zł/szt.).
Ceny większości warzyw są na zbliżonym poziomie do ubiegłorocznego. Znacznie tańsze są ziemniaki, które obecnie kosztują 0,26 do 0,40 zł za kg (w ub.r. 0,6-0,8 zł/kg), natomiast drożej trzeba zapłacić za kalafiory.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.