Na koniec września bieżącego roku prognoza dotycząca polskiej produkcji warzyw gruntowych to około 4,4 mln ton czyli o blisko 17% więcej niż w roku poprzednim.
Rolnicy będą mogli sprzedawać żywność wytworzoną przez siebie z własnych produktów, jej sprzedaż o wartości do 20 tys. zł rocznie będzie nieopodatkowana, a nadzór nad produkcją będzie miała Inspekcja Weterynaryjna.
W minionym roku Rosjanie zaimportowali łącznie 264,0 tys. ton cebuli to o dokładnie 100,0 tys. ton mniej wobec roku 2014 kiedy wolumen importu zamknął się wielkością 362,0 tys. ton.
Podczas konferencji firma podkreślała swoje najnowsze innowacje dla rolników oraz jej strategię dalszego wzrostu, odnosząc się jednocześnie do zachodzących obecnie zmian i nowych wyzwań w rolnictwie.
Zespół ds. Monitoringu Zasobów Rolnych (MARS) Komisji Europejskiej w swoim lipcowym raporcie oszacował plony kartofli w UE w 2016 roku na średnio 32,97 t/ha wobec 32,05 t/ha rok wcześniej, co oznacza wzrost o 2,8% w skali roku.
Największe zbiory w całej Unii Europejskiej odnotowały spośród warzyw pomidory z ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 17,654 mln ton i 35 kg przypadającymi na osobę.
Największym dostawcą na unijny rynek pozostaje Hiszpania z ubiegłoroczną wartością 471,7 mln euro, następnie Holandia 393,7 mln euro oraz Niemcy 60,6 mln euro i Belgia niecałe 48,0 mln euro.
Ceny bobu w skupie są w lipcu o 40-50 proc. niższe niż rok temu i sięgają 3,50 zł za kg, co prawdopodobnie oznacza, ze na rynek trafiło zbyt dużo tego warzywa. Niektórzy producenci musieli sprzedać bób poniżej kosztów produkcji.
Intensyfikacja produkcji wymusza na producencie posiadane rozległej wiedzy na temat nawożenia. Ale co zrobić w przypadku, kiedy posiadamy już bardzo dobrze przemyślany i przetestowany harmonogram nawożenia doglebowego i nalistnego? Jak sprawić żeby wydajności były jeszcze większe, przy jednoczesnej racjonalizacji kosztów?
W ostatnim tygodniu zaczęły docierać do nas sygnały o pojawieniu się wciornastka w uprawach roślin cebulowych. Warto również monitorować plantacje cebul pod kątem chorób w szczególności na tych plantacjach gdzie rośliny mają bujny szczypior.
W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680,0 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1113,0 tys. ton owoców. To w porównaniu do roku 2014 około 10% spadek eksportu warzyw z poprzedniorocznej wielkości.
Aktualnie Polska jest - według danych USDA za 2014 rok - dziewiątym dostawcą żywności na rynek francuski. Nasz eksport do tego kraju sukcesywnie rośnie.
Według danych GUS, zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na około 6,2 mln ton, tj. o około 19% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym
Innowacyjne produkty (m.in. z dodatkiem kompleksów biostymulujących pochodzących z alg morskich) wyróżniają Timac Agro spośród innych działających w branży rolnej, co już 10 lat temu postawiła Agata Stolarska
Panujące temperatury oraz wyższa wilgotność powietrza i gleby zapowiadają nadchodzącą jesień. Są to warunki sprzyjające rozwojowi gatunków klimatu umiarkowanego, takich jak: warzywa korzeniowe (seler, marchew), kapusty, brokuły i kalafiory oraz gatunków liściowych (sałata, czy szpinak).
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.