Na spotkaniu Grupy Wyszechradzkiej omawiano reformę WPR, kryzys na rynku warzyw w Unii Europejskiej oraz proponowane przez Komisję Europejską działania w celu rekompensowaniu strat poniesionych przez producentów rolnych.
Unia Europejska będzie dawać Rosji gwarancje bezpieczeństwa poszczególnych rodzajów warzyw z konkretnych krajów UE, po czym Federacja Rosyjska będzie zezwalać na ich dostawy.
Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadza tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
"Z powodu paniki na rynku wynikającej z epidemii EHEC w Niemczech polscy producenci warzyw ponieśli już straty rzędu 145 mln złotych" poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.
Rosja zakazała w dniu 2 czerwca br. importu świeżych warzyw pochodzących ze wszystkich krajów Unii Europejskiej z powodu fali zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC, przez którą zmarło już kilkanaście osób.
Polskie warzywa i owoce są zdrowe i bezpieczne. Cały czas są pod kontrolą polskich inspekcji - zapewnił minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.
W Niemczech rośnie liczba zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, czyli groźny szczep pałeczki okrężnicy Escherichia coli. Do zatruć dochodzi po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów - według mediów warzywa pochodziły z Hiszpanii.
Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Tureckie Centrum Promocji Eksportu IGEME, w minionym, 2010 roku wolumen produkcji wszystkich owoców i warzyw łącznie wyniósł 44,98
W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262,0 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.