Aktualności
30 kwietnia w rejonie Mieleszyna (Wielkopolska) ogórki gruntowe u niektórych producentów już posiane. W bieżącym sezonie bracia Śniadeccy obsiali nasionami tego gatunku areał ok. 9 ha. Postawili m.in. na odmiany Platina F1 oraz Sebate F1 oraz nowość Proscore F1.
W okolicy Mieleszyna (ok. Gniezna) profesjonalna produkcja ogórka od ok. dwudziestu lat prowadzona jest w rodzinnym gospodarstwie państwa Śniadeckich. Bartosz i Łukasz Śniadeccy warzywo to produkują w nowoczesnej technologii – uprawa na folii biodegradowalnej, odmiany mieszańcowe, fertygacja roślin i zbiór z tzw. samolotów. W bieżącym sezonie bracia Śniadeccy już obsiali nasionami ogórka areał przeznaczony pod jego uprawę w tym roku (ok. 9 ha).
Bartosz Śniadecki informował, że przed przygotowaniem stanowiska pod uprawę gleba jest analizowana na zawartość składników mineralnych. Na jej podstawie wnosi się je do gleby rozsiewając nawozy na całą powierzchnię pola oraz rzędowo – w miejscu gdzie przypadają rzędy ogórka.
Pomimo możliwości zmechanizowania siewu nasion – gospodarstwo wyposażone jest w siewnik do wysiewu ogórka marki Kverneland – producenci wybierają ręczną metodę siewu nasion, przy czym jest ona częściowo ułatwiona, ponieważ pracownicy wysiewają ogórki z platformy samolotu wykorzystywanego do zbioru. Czym podyktowana jest taka decyzja? Łukasz Śniadecki w rozmowie z nami podkreślał, że w gospodarstwie ziemie są bardzo mozaikowate, co ma wpływ na rozwój i wzrost roślin. Zaobserwowano, że przy siewie ręcznym ogórki kiełkują równomierniej, ponieważ tam, gdzie gleba jest słabsza nasiona umieszczane są nieco głębiej, jak tam gdzie ziemia jest bardziej zwięzła. W gospodarstwie wysiewa się dwa nasiona do jednego otworu w folii, otwory są przygotowane co 35 cm.
Pewnie niektórzy z producentów ogórka mogą uznać, że to za wcześnie, że przymrozki mogą uszkodzić rośliny. Często w Polsce praktykuje się wysiew ogórka około 8 maja. W gospodarstwie Bartosza i Łukasza Śniadeckich pola po siewie są okrywane agrowłókniną, co niweluje spadki temperatury i pozwala uzyskać kilkudniowe przyspieszenie zbiorów. Wykorzystuje się do tego celu agrowłókninę P19.