Aktualności
Profel (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) zaprezentował najnowsze dane za rok 2010 dotyczące unijnej produkcji warzyw mrożonych. Jak z nich wynika, w sumie w roku 2010 wszystkie kraje unijne wyprodukowały 2,995 mln ton warzyw mrożonych wobec 3,349 mln ton rok wcześniej. Przy czym w wyliczeniach nie uwzględniono dość znaczących pozycji produktowych jakim są mrożone ziemniaki (w tym również frytki), pomidory czy kukurydza słodka. Tak więc z wyłączeniem powyżej wspomnianych produktów, największe ilości w omawianym, 2010 roku warzyw wyprodukowano w Belgii I Luksemburgu - razem była to wielkość ponad 915,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Polska z wynikiem podanym przez Profel na poziomie 428, tys. ton oraz kolejno Hiszpania - 408,0 tys. ton czy Francja - niecałe 385,0 tys. ton. Sporym producentem są również Włochy - 253,0 tys. ton oraz wielka Brytania - 209,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA