Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Unijna produkcja mrożonych warzyw

Aktualności

2012-03-23 20:40
W roku 2010 wszystkie kraje unijne wyprodukowały 2,995 mln ton warzyw mrożonych wobec 3,349 mln ton rok wcześniej. Nie uwzględniono dość znaczących pozycji produktowych jakim są mrożone ziemniaki (w tym również frytki), pomidory czy kukurydza słodka.
Unijna produkcja mrożonych warzyw

Profel (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) zaprezentował najnowsze dane za rok 2010 dotyczące unijnej produkcji warzyw mrożonych. Jak z nich wynika, w sumie w roku 2010 wszystkie kraje unijne wyprodukowały 2,995 mln ton warzyw mrożonych wobec 3,349 mln ton rok wcześniej. Przy czym w wyliczeniach nie uwzględniono dość znaczących pozycji produktowych jakim są mrożone ziemniaki (w tym również frytki), pomidory czy kukurydza słodka. Tak więc z wyłączeniem powyżej wspomnianych produktów, największe ilości w omawianym, 2010 roku warzyw wyprodukowano w Belgii I Luksemburgu - razem była to wielkość ponad 915,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Polska z wynikiem podanym przez Profel na poziomie 428, tys. ton oraz kolejno Hiszpania - 408,0 tys. ton czy Francja - niecałe 385,0 tys. ton. Sporym producentem są również Włochy - 253,0 tys. ton oraz wielka Brytania - 209,0 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.