Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

W 2016 r. eksport owoców i warzyw z Polski wzrósł o 10% rdr - analiza

Aktualności

2017-04-07 10:41
W ubiegłym roku polskie ogrodnictwo wyeksportowało łącznie 2.048.621 ton świeżych owoców i warzyw, o 10% więcej niż rok wcześniej (1.868.215 ton w roku 2015).
W ubiegłym roku polskie ogrodnictwo wyeksportowało łącznie 2.048.621 ton świeżych owoców i warzyw, o 10% więcej niż rok wcześniej (1.868.215 ton w roku 2015). Około 1.069.042 ton to wysyłka do pozostałych państw członkowskich, a 979.980 ton do państw pozaunijnych - informuje FAMMU/FAPA na podst. danych Eurostatu.

Zdecydowanie największym importerem polskich owoców i warzyw była Białoruś z wynikiem 688,4 tys. ton ? to o 74% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Poza tym krajem do byłych republik radzieckich skierowaliśmy produkty ogrodnictwa między innymi na Ukrainę ? 89,6 tys. ton i do Kazachstanu ? 63,3 tys. ton.

W przypadku dostaw do pozostałych państw Wspólnotowych największym importerem polskich owoców i warzyw według Eurostatu były Niemcy z wynikiem niecałych 180,0 tys. ton. Następnie Rumunia ? 117,0 tys. ton, Czechy ? 116,8 tys. ton, Wielka Brytania 104,2 tys. ton oraz 82,2 tys. ton na Litwę. Ponadto po około 64,0 tys. ton owoców i warzyw wysłaliśmy na Słowację i do Holandii.

Jak co roku polskim hitem eksportowym były jabłka. W sumie wyeksportowaliśmy niecałe 2.049 mln ton świeżych owoców i warzyw, a same jabłka stanowiły w tym wolumenie dokładnie 1.079.851 ton.

Ponad 721,0 tys. ton jabłek trafiło na rynki trzecie, a 358,3 tys. ton do pozostałych państw unijnych. Zdecydowanym liderem w zakupie polskich jabłek była ponownie Białoruś z wynikiem 513,6 tys. ton. Niecałe 70,0 tys. ton zakupili Rumuni, 60,0 tys. ton trafiło na rynek kazachski i 51,0 tys. ton do Niemiec.

Zdaniem Eurostat, w eksporcie pozostałych owoców i warzyw dominowały ponadto pieczarki ? 220,6 tys. ton, cebula ? 107,8 tys. ton, niecałe 95,0 tys. ton pomidory, prawie po 50,0 tys. ton rożne rodzaju kapusty (w tym pekińska) i gruszki, niecałe 37,0 tys. ton reeksportowane banany i kapusta biała i czerwona oraz 27,7 tys. ton kalafiory i brokuły.


e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.