Aktualności
Przez pierwsze siedem miesięcy 2014 r. Grecja zwiększyła eksport owoców i warzyw w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego, publikuje FreshPlaza. Eksperci podkreślają jednak, że finansowo eksport greckich produktów ogrodniczych na rynki zagraniczne w okresie bieżącego roku dał gorsze wyniki niż w okresie styczeń-lipiec 2013 r.
W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy tego roku Grecja eksportowała +891000 ton owoców i warzyw, to jest prawie 6% więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. W wymiarze finansowym, produkty te wyceniono na kwotę 516.500.000 euro, co stanowi 9% mniej niż w roku poprzednim.
Według oficjalnych danych, w okresie od stycznia do lipca, Grecja eksportowane 135 000 ton warzyw (o 8% więcej niż w tym samym okresie 2013 roku). W ujęciu finansowym dostawy warzyw szacuje się na 112 mln euro. Główny wolumen eksportu warzyw stanowiły ogórki i pomidory. Tak więc przez siedem miesięcy bieżącego roku Grecja wysyła na rynki zagraniczne 27,5 tys. ton ogórków (8% więcej niż w okresie styczeń-lipiec roku ubiegłego). Eksport pomidorów osiągnął 33,6 tys. ton, przekraczając eksport z roku poprzedniego o blisko 60%.
Redakcja e-warzywnictwo na podstawie FreshPlaza