Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Wstępne wyniki zbioru warzyw gruntowych

Aktualności

2012-01-09 18:39
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wstępne wyniki szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2011 r.

Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.

Warunki wegetacji warzyw gruntowych w ubeigłym roku były bardzo zróżnicowane i zależne od rejonu kraju. Trudne warunki wegetacji panowały w zachodniej i północno-zachodniej części Polski. W tych rejonach wschody oraz początkowy rozwój roślin przebiegały przeważnie w niesprzyjających warunkach (chłody w kwietniu oraz silne majowe przymrozki). W wielu rejonach kraju w maju i w czerwcu wystąpił także niedobór wilgoci w glebie. Lipcowe opady deszczu poprawiły znacznie uwilgotnienie gleby, wpływając korzystnie na dalszą wegetację, chociaż późniejszy nadmiar opadów (w drugiej połowie lipca) spowodował pogorszenie jakości niektórych gatunków warzyw. Zmniejszenie ilości opadów w sierpniu i we wrześniu znacząco poprawiło dalsze warunki wegetacji warzyw gruntowych i ich jakość. Poprawa warunków agrometeorologicznych miała wpływ na wzrost ich plonowania, zwłaszcza odmian zbieranych w późniejszym terminie. Warunki ubiegłorocznej wegetacji warzyw były szczególnie sprzyjające dla warzyw korzeniowych i kapustnych.

Zbiory w 2011 roku większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na poziomie wyższym od roku 2010 r i wyższym od szacowanego we wrześniu. Warunki ubeigłorocznej wegetacji były szczególnie korzystne dla późniejszych odmian warzyw kapustnych i korzeniowych oraz dla ogórków.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2011 r. wyniosła około 4,8 mln t i była wyższa od produkcji roku poprzedniego. Przewiduje się, że w porównaniu do 2010 roku wyższe były zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych.

Według wynikowego szacunku rzeczoznawców terenowych GUS warunki wegetacji dla kapusty, szczególnie odmian późniejszych, były w 2011 roku bardzo dobre, a łączna produkcja tego gatunku była wyższa od tej z 2010 r. i wyniosła ponad 1,2 mln t.

Plonowanie i zbiory kalafiorów w 2011 roku ocenia się również wyżej w porównaniu do 2010 roku. Z uwagi na bardzo dobre plonowanie odmian późnych, produkcję tego gatunku ocenia się na ok. 235 tys. t, tj. znacznie wyżej niż w poprzednim szacunku.

Zbiory i plonowanie cebuli szacuje się na ok. 675 tys. t poziomie zdecydowanie wyższym niż w 2010 r. i nieco wyższym od szacowanego we wrześniu.

Z uwagi na bardzo dobre warunki wegetacji dla warzyw korzeniowych, zwłaszcza w okresie ich dorastania, produkcję marchwi jadalnej ocenia się na ok. 888 tys. t, tj. wyżej od produkcji w 2010 roku, a także wyżej od szacownej we wrześniu.

Podobnie, na znacznie wyższym poziomie szacuje się zbiory buraków ćwikłowych w 2011 roku - ocenia się je na ok. 371 tys. t.

Przewiduje się, że zbiory warzyw ciepłolubnych były również wyższe od 2010 roku, a także wyższe od szacowanych we wrześniu. W 2011 roku produkcję ogórków ocenia się na ok. 296 tys. t, a pomidorów na ok. 272 tys. t.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw z grupy "pozostałe" była również wyższa od szacowanej we wrześniu, lecz nieco niższa od uzyskanej w 2010 r. Zbiory warzyw z tej grupy ocenia się w2011 roku na ok. 832 tys. t.

Źródło: stat.gov.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.