Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Wstępne wyniki zbioru warzyw gruntowych

Aktualności

2012-01-09 18:39
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wstępne wyniki szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2011 r.

Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.

Warunki wegetacji warzyw gruntowych w ubeigłym roku były bardzo zróżnicowane i zależne od rejonu kraju. Trudne warunki wegetacji panowały w zachodniej i północno-zachodniej części Polski. W tych rejonach wschody oraz początkowy rozwój roślin przebiegały przeważnie w niesprzyjających warunkach (chłody w kwietniu oraz silne majowe przymrozki). W wielu rejonach kraju w maju i w czerwcu wystąpił także niedobór wilgoci w glebie. Lipcowe opady deszczu poprawiły znacznie uwilgotnienie gleby, wpływając korzystnie na dalszą wegetację, chociaż późniejszy nadmiar opadów (w drugiej połowie lipca) spowodował pogorszenie jakości niektórych gatunków warzyw. Zmniejszenie ilości opadów w sierpniu i we wrześniu znacząco poprawiło dalsze warunki wegetacji warzyw gruntowych i ich jakość. Poprawa warunków agrometeorologicznych miała wpływ na wzrost ich plonowania, zwłaszcza odmian zbieranych w późniejszym terminie. Warunki ubiegłorocznej wegetacji warzyw były szczególnie sprzyjające dla warzyw korzeniowych i kapustnych.

Zbiory w 2011 roku większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na poziomie wyższym od roku 2010 r i wyższym od szacowanego we wrześniu. Warunki ubeigłorocznej wegetacji były szczególnie korzystne dla późniejszych odmian warzyw kapustnych i korzeniowych oraz dla ogórków.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2011 r. wyniosła około 4,8 mln t i była wyższa od produkcji roku poprzedniego. Przewiduje się, że w porównaniu do 2010 roku wyższe były zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych.

Według wynikowego szacunku rzeczoznawców terenowych GUS warunki wegetacji dla kapusty, szczególnie odmian późniejszych, były w 2011 roku bardzo dobre, a łączna produkcja tego gatunku była wyższa od tej z 2010 r. i wyniosła ponad 1,2 mln t.

Plonowanie i zbiory kalafiorów w 2011 roku ocenia się również wyżej w porównaniu do 2010 roku. Z uwagi na bardzo dobre plonowanie odmian późnych, produkcję tego gatunku ocenia się na ok. 235 tys. t, tj. znacznie wyżej niż w poprzednim szacunku.

Zbiory i plonowanie cebuli szacuje się na ok. 675 tys. t poziomie zdecydowanie wyższym niż w 2010 r. i nieco wyższym od szacowanego we wrześniu.

Z uwagi na bardzo dobre warunki wegetacji dla warzyw korzeniowych, zwłaszcza w okresie ich dorastania, produkcję marchwi jadalnej ocenia się na ok. 888 tys. t, tj. wyżej od produkcji w 2010 roku, a także wyżej od szacownej we wrześniu.

Podobnie, na znacznie wyższym poziomie szacuje się zbiory buraków ćwikłowych w 2011 roku - ocenia się je na ok. 371 tys. t.

Przewiduje się, że zbiory warzyw ciepłolubnych były również wyższe od 2010 roku, a także wyższe od szacowanych we wrześniu. W 2011 roku produkcję ogórków ocenia się na ok. 296 tys. t, a pomidorów na ok. 272 tys. t.

Szacuje się, że łączna produkcja warzyw z grupy "pozostałe" była również wyższa od szacowanej we wrześniu, lecz nieco niższa od uzyskanej w 2010 r. Zbiory warzyw z tej grupy ocenia się w2011 roku na ok. 832 tys. t.

Źródło: stat.gov.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.