Odmiany
![](pliki/2012/05/IMG_6026.jpg)
Według Macedońskiej Rady ds. Ekonomicznych, w minionym roku Macedonia wyprodukowała łącznie 50,0 tys. ton przetworów owocowych i warzywnych. Dla porównania w roku 2010 produkcja przetworzonych warzyw i owoców wyniosła 47,6 tys. ton. Ponadto w minionym roku eksport macedońskich przetworów zamknął się wielkością 40,0 tys. ton, a krajowa konsumpcja 8,5 tys. ton. Wartość ubiegłorocznego eksportu osiągnęła ponad 45,0 mln euro - czyli niecałe 60,0 mln USD. Głównymi rynkami zbytu dla tych przetworów były kraje Unii Europejskiej oraz pozostałe sąsiadujące bezpośrednio z Macedonią kraje. Najważniejszym produktem przetwarzanym w Macedonii są różnego rodzaju papryki - zarówno odmiany słodkiej jak i chili. Do hitów eksportowych zaliczają się przede wszystkim pasta z papryki i bakłażanów - ajvar oraz to ljutenica czyli pasta z papryki i pomidorów o trochę innej konsystencji niż ajvar. Dużą popularnością ponadto cieszą się także w eksporcie macedońskie puszkowane papryki, puszkowane pomidory czy korniszony, a także pieczone papryki zamarynowane. Poza przetworzonymi warzywami Macedonia eksportuje również spore ilości przypraw, soków owocowych, a także przetworzonych wiśni i czereśni - zarówno w postaci pasteryzowanych owoców jak i zawierających alkohol. Macedoński rynek przetworów owocowo - warzywnych w całości niemal opiera się na surowcach z krajowej produkcji - w minionym, 2011 roku łączne dostawy do przetwórstwa wyniosły w sumie 71,4 tys. ton owoców i warzyw i sukcesywnie corocznie wzrastają.
Źródło: FAMMU/FAPA