Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Zakładanie i pielęgnacja plantacji szparaga

Aktualności

2013-03-02 13:27
Najlepszym terminem zakładania plantacji szparagów jest wiosna. Sadzi się roczną rozsadę najczęściej na przełomie marca i kwietnia. Koszt założenia 1 ha plantacji szparagów, waha się w szerokich granicach od 20 do 40 tys. zł.

Najlepszym terminem zakładania plantacji szparagów jest wiosna. Sadzi się roczną rozsadę najczęściej na przełomie marca i kwietnia. Koszt założenia 1 ha plantacji szparagów, waha się w szerokich granicach od 20 do 40 tys. zł.

Szparag jest jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych w Polsce. Jego częścią jadalną są młode, mięsiste pędy zwane wypustkami, bogate w witaminy z grupy B i inne związki biologicznie czynne. Mimo, że szparag nie jest warzywem powszechnie u nas uprawianym, to jego wykwintny smak i wysoka wartość biologiczna decydują, że jest chętnie spożywany zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej. Szparagi można uprawiać na dwa sposoby. W zależności od technologii uprawy plon stanowią bielone lub zielone wypustki. Bielone wypustki wyrastają bez dostępu światła w wysokich wałach, zielone przy dostępie światła na podwyższonych zagonach. W Polsce zdecydowanie przeważa uprawa szparagów na bielone wypustki. Wiąże się to z tradycją oraz faktem, iż znacząca część produkowanych w Polsce szparagów trafia na rynek niemiecki. Swoich zwolenników zdobywają jednak w ostatnich latach także szparagi zielone. Ich zaletą jest wysoka wartość odżywcza oraz delikatny smak pozbawiony goryczki charakterystycznej dla bielonych wypustek. Największymi producentami szparagów na świecie są Chiny, Peru i Stany Zjednoczone, a w Europie: Niemcy, Hiszpania, Włochy i Grecja.

Uprawy szparagów są plantacjami wieloletnimi, dlatego należy wybrać odpowiednie miejsce do ich uprawy. Jest to tym bardziej istotne, że wysoki jest koszt założenia 1 ha plantacji szparagów, waha się w szerokich granicach od 20 do 40 tys. zł. Dobre stanowisko do uprawy, szparagi będą miały na glebie przepuszczalnej i przewiewnej oraz szybko nagrzewającej się i o dużej miąższości warstwy ornej. Gleba pod uprawę szparagów powinna być próchniczna, klasy V lub VI, o odczynie lekko kwaśnym lub zbliżonym do obojętnego (pH 6-7). Jeśli gleba jest zbyt kwaśna należy wykonać wapnowanie stosując 1-1,5 t wapna węglanowego. Nie należy zakładać szparagarni na glebach podmokłych, o wysokim poziomie wód gruntowych, zwięzłych i zakamienionych oraz w zagłębieniach terenu. Szparagarni nie należy też zakładać na polach, gdzie już wcześniej rosły szparagi. Najlepszym terminem zakładania plantacji szparagów jest wiosna. Sadzi się roczną rozsadę najczęściej na przełomie marca i kwietnia. Przed posadzeniem rozsady trzeba odpowiednio przygotować pole. W roku poprzedzającym sadzenie rozsady należy zniszczyć uciążliwe chwasty trwałe takie jak: perz, oset, mniszek czy powój. Jesienią wskazane jest zastosowanie obornika w dawce od 60 do 100 t/ha. Ze względu na to, że szparagi korzenią się bardzo głęboko, mięsiste korzenie spichrzowe wyrastają na 1-2 m w głąb gleby, dobrze jest w ramach przygotowań pola wykonać głęboszowanie. Zabieg ten niszczy poprzez skruszenie podeszwę płużną, czyli mocno zbitą, trudno przepuszczalną warstwę gleby tworzącą się w wyniku wieloletniej uprawy na tę samą głębokość. Nawozy fosforowe i potasowe po wysiewie trzeba wymieszać z glebą. W następnej kolejności trzeba wyorać bruzdy szerokie na ok. 40 cm i głębokie na ok. 30-35cm. Roczne karpy przygotowane na rozsadniku sadzi się w rzędy, co 150-180 cm. Na rzędzie odległość między kolejnymi roślinami powinna wynosić 35-45 cm. Duża odległość między sąsiednimi rzędami roślin zapewnia szybkie obsychanie pędów po deszczu, co w dużej mierze wpływa na ograniczenie możliwości rozprzestrzeniania się chorób grzybowych. Szerokie międzyrzędzia w uprawie szparagów na bielone wypustki zapewniają ponadto odpowiednią ilość ziemi potrzebną do usypywania wałów.

Rozsadę należy sadzić rozkładając korzenie na dnie bruzdy. Karpy należy przysypać 5-10 cm warstwą gleby. Po założeniu plantacji należy ją starannie pielęgnować. W międzyrzędziach oraz w rzędach roślin pojawiające się chwasty można zwalczać mechanicznie. W Polsce nie ma bowiem zarejestrowanych herbicydów do stosowania w uprawie szparaga. Zalecane w poprzednich latach preparaty, których substancją aktywną jest metrybuzyna nie wolno już stosować. Zagrożeniem dla młodych roślin szparaga mogą być szkodniki: trzep szparagówka, poskrzypki szparagowe czy mszyce. Niekiedy można zaobserwować szkodniki na roślinach, innym razem zobaczyć efekty ich żerowania w postaci charakterystycznych pastorałowatych zniekształceń na pędach lub zahamowania wzrostu.

Spadek plonu w kolejnych latach prowadzenia plantacji może spowodować rozprzestrzenianie się chorób grzybowych: szarej pleśni, rdzy szparagowej czy fuzariozy. Objawy tych chorób widoczne są w postaci czarnego nalotu grzybni na zielonych pędach i gałęziakach, w przypadku rdzy szparagowej są to rdzawe cętki na zielonych tkankach roślinnych, porażone pędy wcześniej żółkną i zasychają. Powierzchnia upraw szparagów w Polsce powoli zwiększa się. Według szacunków Polskiego Związku Producentów Szparaga areał upraw tego wykwintnego warzywa waha się obecnie w granicach 1,5-2,0 tys. ha. Mimo, że szparagi są coraz częściej obecne na naszych stołach to ciągle zaliczyć je można do upraw małoobszarowych. Efektem tego jest brak zainteresowania producentów środków ochrony roślin rejestracją pestycydów, które byłyby stosowane w walce ze szkodnikami i chorobami szparagów. Koszty związane z wprowadzeniem środków ochrony tego gatunku na rynek są zbyt wysokie w porównaniu do wpływów z ich sprzedaży. Dlatego też w aktualnym programie ochrony warzyw brak jest fungicydów i insektycydów do ochrony szparagów.

Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest nawożenie pogłówne azotem stosowane w trzech dawkach. Pierwsze dwie dawki azotu po około 30 kg/ha należy rozsiać w szerokie bruzdy, w które posadzono rośliny odpowiednio w połowie maja i lipca. Trzecią dawkę azotu ok. 50 kg/ha należy wysiać równomiernie na powierzchnię całego pola najpóźniej do połowy sierpnia. Nawożenie posypowe można zastąpić nawożeniem dolistnym. Latem w czasie suszy należy zastosować nawadnianie. Jednorazowa dawka polewowa powinna wynosić 25 mm. Jesienią, gdy pędy nadziemne zaschną należy je wyciąć i usunąć z pola. Następnie glebę w międzyrzędziach trzeba spulchnić za pomocą agregatu uprawowego lub glebogryzarki a powierzchnię pola zabronować. Wiosną, drugiego roku prowadzenia plantacji należy wysiać nawozy. Orientacyjne dawki na 1 ha są następujące: 50 kg N, 60-80 kg P2O5, 150-200 kg K2O. Nawozy trzeba wymieszać z glebą przy okazji spulchniania międzyrzędzi. W trakcie wegetacji należy zastosować ponadto nawożenie azotowe. W trzech równych dawkach po 50 kg N/ha, co 4 lub 6 tygodni, tak by ostatnia dawka przypadła nie później niż w pierwszych dniach sierpnia. W drugim roku prowadzenia plantacji, w trakcie wzrostu młode pędy roślin mogą zostać zaatakowane przez larwy trzepa szparagówki. Muchówka ta może wyrządzać duże szkody poprzez zaburzenia i zahamowanie wzrostu pędów asymilacyjnych. Larwy żerują wewnątrz pędów, dlatego jesienią po zaschnięciu pędy należy usunąć z pola a rzędy roślin obredlić. W trzecim roku prowadzenia szparagarni wykonuje się pierwszy, trwający 3-4 tygodnie zbiór wypustek.

Dr inż. Adam Żurawicz

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.