Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Zwalczanie śmietki kapuścianej

Ochrona

2017-05-31 08:08

W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza już duże szkody. Śmietka kapuściana to gatunek muchówki z rodziny śmietkowatych (Anthomyiidae). Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników w uprawach warzyw kapustnych.

 

Wprowadzenie zakazu stosowania neonikotynoidów w rolnictwie poskutkowało nie tylko trudnościami w uprawie rzepaku. Zredukowanie listy dostępnych substancji czynnych przeznaczonych do walki ze szkodnikami niekorzystnie odbiło się również na gospodarstwach prowadzących produkcje warzywniczą. Rolnicy zgodnie przyznają, że w ostatnich latach nasiliło się występowanie śmietki kapuścianej w uprawach warzyw kapustnych, szczególnie w przypadkach, gdy plantacja zlokalizowana jest w pobliżu upraw innych roślin żywicielskich, takich jak rzepak.

Prawidlowo prowadzona ochrona pozwala na ograniczenie śmietki kapuścianej do poziomu nie zagrażającego plonom

Warzywa kapustne są często atakowane w ostatnich latach przez śmietkę

Śmietka kapuściana to gatunek muchówki z rodziny śmietkowatych (Anthomyiidae). Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników w uprawach warzyw kapustnych. W ciągu jednego sezonu wegetacyjnego, przy sprzyjających warunkach, oblotu mogą dokonać nawet trzy pokolenia szkodnika. Pierwszy oblot śmietki następuje wczesną wiosną, kiedy temperatura gleby przekroczy 10 stopni C. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny. Jaja są jasne, podłużne, można je dostrzec bez dodatkowych przyrządów optycznych. Larwy śmietki są białawe, beznogie, podobne do larw muchy domowej, wielkości poniżej 1 cm. Larwy pierwszego pokolenia żerują głównie na korzeniach oraz w dolnych partiach łodygi. Zaatakowane rośliny słabną, a nawet zamierają, w wyniku utrudnienia pobierania wody z gleby. Kolejne pokolenie śmietki pojawia się zazwyczaj w pierwszej dekadzie lipca. Jaja drugiego pokolenia owady składają już nie tylko do gleby w obrębie łodygi, ale również bezpośrednio na ogonki liściowe i łodygi. Larwy wgryzają się do ogonków liściowych oraz róż kalafiorów i brokułów. Powodują ogromne zniszczenia w uprawach i z uwagi na lokalizacje są szczególnie trudne do zwalczenia. Uszkodzenia powstałe w wyniku ich żerowania są powtórnie atakowane przez patogeny, w wyniku czego następuje gnicie róż. Rośliny tracą całkowicie wartość handlową. Podobne uszkodzenia powodują larwy trzeciego pokolenia muchówki.

Larwa śmietki kapuścianej

Larwy śmietki są białawe, beznogie

Jaja śmietki kapuścianej

Śmietka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny

Bryła korzeniowa zaatakowana przez larwy śmietki

Zapobieganie i zwalczanie występowania śmietki kapuścianej należy zacząć już na rozsadniku. Do najbardziej skutecznych metod należy stosowanie środków chemicznych z grupy insektycydów. Podlewanie rozsady środkami owadobójczymi oraz powtórzenie zabiegu po wysadzeniu roślin na miejsce stałe zabezpiecza je przed atakiem szkodników w pierwszych tygodniach po posadzeniu. W uprawach wczesnych dobre efekty przynosi okrywanie agrowłókniną, która uniemożliwia owadom dotarcie do rośliny. Skuteczna jest jedynie nieuszkodzona agrowłóknina, ponieważ owady ze względu na swoją wielkość są w stanie dostać się pod okrycie nawet przez niewielkie otwory. Warto obserwować krzewy forsycji, zazwyczaj pierwsze obloty śmietki kapuścianej przypadają w okresie zakwitania jej żółtych kwiatów. Ograniczeniom nalotów śmietki kapuścianej sprzyja również stosowanie siatki osłaniającej plantację oraz stosowanie tablic lepowych, sygnalizujących zwiększona liczbę osobników pojawiających się w pobliżu uprawy. Tablice lepowe oraz pułapki zapachowe pozwalają na dokładniejszą obserwację plantacji oraz sygnalizują potrzebę i termin stosowania oprysków również w drugim i trzecim oblocie muchówki. Jak pokazały ostatnie lata, w uprawach o długim okresie wegetacji, szczególnie późnoletnich i jesiennych, opryskiwanie roślin stało się koniecznością. Najważniejszy jest termin przeprowadzenia zabiegu oraz zastosowanie optymalnej dawki środków ochrony roślin.


Emilia Pliszczyńska

Preparaty do zwalczania śmietki kapuścianej w warzywach kapustnych

Środek ochronyUprawaDawka (stężenie, l/ha)Okres karencjiDopuszczalna liczba zabiegów (odstęp między zabiegami)Zalecenia
Ceta 20 SPKapusta pekińska kapusta brukselska0,2 kg/ 200-500 l wody/ ha14 dni2 (min. 10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 1 do 5 liści właściwych (BBCH 11-15).
Kalafior, brokuł2 (7-10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 3 liści do osiągnięcia 80% wielkości róży (BBCH 13-48).
Judo 050 CSKapusta głowiasta0,12 l/500-600 l wody/ ha7 dni2 ( 10-14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
Karate 2,5 WGKapusta głowiasta0,24 kg/200-600 l wody/ha7 dni2 (14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
Karate Zeon 050 CSKapusta głowiasta0,12 l/500-600 l wody/ ha7 dni2 (10-14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
Kobe 20 SP

Kapusta brukselska, kapusta pekińska,0,2 kg/ 200-500 l wody/ ha14 dni2 (min. 10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 1 do 5 liści właściwych (BBCH 11-15).
Kalafior, brokuł0,2 kg/ 200-500 l wody/ ha14 dni2 (7 -10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 3 liści do osiągnięcia 80% wielkości róży (BBCH 13-48).
Kusti 050 CSKapusta głowiasta0,12 l/ 500-600 l wody/ ha7 dni2 (10-14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
LambdaCe 050 CSKapusta głowiasta0,12 l /500-600 l wody/ ha7 dni2 (10-14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
Lanmos 20 SPKapusta brukselska, kapusta pekińska0,2 kg/ 200-500 l wody/ ha14 dni2 (min. 10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 1 do 5 liści właściwych (BBCH 11-15).
Kalafior, brokuł2 (7-10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 3 liści do osiągnięcia 80% wielkości róży (BBCH 13-48).
Mospilan 20 SPKapusta brukselska, kapusta pekińska0,2 kg/ 200-500 l wody/ ha14 dni2 (min. 10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 1 do 5 liści właściwych (BBCH 11-15).
Kalafior, brokuł2 (7-10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 3 liści do osiągnięcia 80% wielkości róży (BBCH 13-48).
Ninja 050 CSKapusta głowiasta0,12 l /500-600 l wody/ ha7 dni2 (10-14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
Proteus 110 ODBrokuł, kalafior, kapusta pekińska, kapusta brukselska0,75 l/ 600 l wody/ ha14 dni2 (min. 10 dni)Po wystąpieniu szkodnika
Sekil 20 SPKapusta pekińska, kapusta brukselska

Kalafior, brokuł
0,2 kg/ 20-500 l wody/ ha14 dni2 (min. 10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 1 do 5 liści właściwych (BBCH 11-15).
2 (7-10 dni)Od momentu pojawienia się szkodnika. W  fazie od 3 liści do osiągnięcia 80% wielkości róży (BBCH 13-48).
Wojownik 050 CSKapusta głowiasta0,12 l/ 500-600 l wody/ ha7 dni2 (10-14 dni)Zabieg wykonać w czasie kwitnięcia kasztanowców (początek maja).
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.