Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305

AMERYKANIE ZMIENIAJĄ REKOMENDACJE ŻYWIENIOWE

Polityka i społeczeństwo

2016-04-14 13:29
Z problemem niskiego spożycia owoców i warzyw boryka się większość krajów wysokorozwiniętych. Dieta uboga w warzywa i owoce może bowiem prowadzić do wielu chorób, jak również jest jedną z przyczyn otyłości.

Z tego powodu w wielu krajach Europy Środkowej i Zachodniej oraz w Stanach Zjednoczonych wprowadzane są szczegółowe rekomendacje i zalecenia, promujące obecność tych produktów w codziennej diecie. Decyzja Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departamentu Rolnictwa USA potwierdza, jak ważna jest edukacja i kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych. Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA opublikowały ostatnio The Dietary Guidelines for Americans 2015-2020, zawierające najważniejsze rekomendacje żywieniowe. Szczególny niepokój wśród amerykańskich ekspertów budzi niskie spożycie warzyw i owoców oraz ich przetworów w lokalnym społeczeństwie. Z tego powodu w rekomendacjach pojawiło się zalecenie, aby wśród produktów, o które należy wzbogacić codzienną dietę znalazły się m. in. 100% soki owocowe i warzywne.
W USA przyjęło określać się zalecane do spożycia ilości warzyw i owoców korzystając z miary pojemności określanej jako filiżanka. Miara ta odpowiada, używanej także często w polskich zaleceniach, garści owoców bądź warzyw. Zgodnie ze wskazaniami mężczyźni powinni spożywać minimum 4 filiżanki warzyw oraz 2,5 filiżanki owoców dziennie. Dla kobiet minimalne zalecenia wynoszą odpowiednio 3 i 2 filiżanki. Inne, istotne wytyczne dotyczą rownież zniesienia dziennego limitu spożycia cholesterolu oraz ograniczenia konsumpcji tłuszczów nasyconych i cukrów dodanych do maksimum 10% kalorii dostarczanych organizmowi każdego dnia.
Rekomendacje Amerykanów zalecające picie soków 100% są zbliżone do wytycznych polskich ekspertów. Podobnie bowiem jak Stany Zjednoczone i duża część krajów Unii Europejskiej, Polska boryka się wciąż ze zbyt małym spożyciem owoców i warzyw. Ta niepokojąca tendencja widoczna jest także wśród dzieci, które dopiero kształtują swoje nawyki żywieniowe. Dlatego też, w opublikowanej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, polscy specjaliści zalecają jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców (minimum to 400 g/dziennie). Rola warzyw i owoców jest na tyle istotna, że w zaktualizowanej piramidzie produkty te stanowią podstawę diety. Należy pamiętać, iż jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców może stanowić szklanka soku. Stanowisko to pokrywa się także z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: informacja prasowa KUPS

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.