Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Ceny hiszpańskich warzyw szklarniowych i polowych gwałtownie rosną z powodu zimnego frontu

Aktualności

2021-01-07 11:55

Przymrozki  w Hiszpanii i winda z cenami warzyw do góry. Bakłażany kosztują teraz 3 euro za kilogram. Kalafior też jest bezcenny, ale również niedostępny, a ceny brokułu wzrosły z 80 centów do 1,80 euro za kilogram w ciągu kilku dni – przekazywał Thomas Bos z firmy Thomasol.

Zimny front, który był we Włoszech, przeniósł się teraz do Hiszpanii i powoduje nagłe niedobory towaru w hiszpańskim sektorze warzyw. „Tutaj w Alicante mamy noce w okolicach punktu zamarzania, a w Almerii również w okolicach 2-3 stopni. Produkcja zostaje zatrzymana”, zauważa Thomas Bos z firmy Thomasol, w wywiadzie dla portalu agf.nl. W niektórych częściach Doliny Guadalentín temperatura spadła do minus 5 stopni Celsjusza. Uszkodzone zostały również uprawy Campo de Lorca, gdzie w ciągu dwóch tygodni wystąpiło już pięć przymrozków.

Ponieważ produkcja została wyhamowana, bardzo ograniczona jest podaż warzyw. Nawet pomimo, że zapotrzebowanie nie jest aktualnie nawet tak duże, ale z powodu braku dostaw otrzymuje się absurdalnie wysokie ceny. Zwłaszcza w przypadku bakłażanów, cukinii i ogórków wzrost jest gigantyczny. Bakłażany kosztują teraz 3 euro za kilogram z Hiszpanii. Kalafior też jest bezcenny, ale również niedostępny, a ceny brokułu wzrosły z 80 centów do 1,80 euro za kilogram w ciągu kilku dni – przekazywał Thomas Bos z firmy Thomasol.

opracowanie MB/ za agf.nl, zdjęcia: agf.nl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.