Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

COLORADO pomaga papryce "łapać" kolor

Aktualności

2013-08-26 16:42
Dużą nadzieję wiąże się z ekstraktami z wodorostów morskich, które zawierają naturalne związki organiczne regulujące procesy fizjologiczne i znoszące efekty stresów.

Producenci papryki coraz lepiej dają sobie radę z trudnymi warunkami klimatycznymi w nieogrzewanych tunelach i w gruncie otwartym. Są jednak problemy ponad ich starania. Na słabe wybarwianie papryki w zmiennych warunkach klimatycznych trudno znaleźć 100-procentowe remedium nie korzystając przy tym z niedozwolonych środków chemicznych. To trudne, ponieważ problem wybarwiania w znikomym stopniu dotyka światowych liderów na rynku papryki i niewiele firm chemicznych podejmuje ten temat. W Polsce jednak to sprawa wielce istotna, dlatego od kilku lat prowadzone są w tym kierunku badania różnych preparatów nawozowych i stymulujących rozwój roślin. Dużą nadzieję wiąże się z ekstraktami z wodorostów morskich, które zawierają naturalne związki organiczne regulujące procesy fizjologiczne i znoszące efekty stresów.

Firma Göemar Laboratories wyprodukowała, a Arysta LifeScience wprowadziła na polski rynek preparat Colorado, który jest ekstraktem z glonu Ascophyllum nodosum wzbogaconym w składniki mineralne. Dzięki zawartości materii organicznej nieprzetworzonej chemicznie udostępnia roślinom naturalne związki, które natychmiast mogą być wbudowane w jej tkanki. Do najważniejszych należą hormony roślinne, polisacharydy i aminokwasy wpływające na produkcję suchej masy owoców i przyspieszenie ich dojrzewania. Im szybciej dojrzewają owoce tym prędzej się wybarwiają. Colorado zawiera też składniki mineralne, w tym mikroelementy niezbędne do syntezy barwników. Dzięki temu po zastosowaniu Colorado owoce papryki lepiej dorastają, pozostają kształtne, a ich skórka jest cienka i elastyczna. Najważniejsze zaś, że szybko zaczynają się przebarwiać, uzyskując intensywny kolor. Pomimo pewnej zawartości azotu, Colorado nie sprzyja powstawaniu szczawianów i wybarwienie owoców jest równomierne. Poza tym obserwuje się zmniejszenie ilości owoców z suchą zgnilizną wierzchołkową.

W testach sensorycznych owoce z roślin traktowanych Colorado oceniono bardzo wysoko, zarówno pod względem intensywności zapachu i smaku paprykowego, zapachu i smaku słodkiego, soczystości i mięsistości miąższu.

Jak stosować Colorado ?

W Polsce papryka prowadzona jest w systemie wielopędowym (min. 3-4 pędy główne) i bardzo rzadko sukcesywnie cięta. Dlatego owoce pojawiają się i dorastają jednocześnie na kilku piętrach korony. Trudno wyczuć, które najszybciej zaczną dojrzewać, dlatego nie sprawdzają się zalecenia dotyczące oprysków np. 7 dni przed zbiorem. Trzeba przyjąć zasadę, że zabiegi 0.5 % roztworem Colorado zaczynamy, kiedy pierwsze owoce uzyskują wielkość handlową, ale jeszcze nie nadają się do zbioru i kontynuujemy do końca września, co 2 tygodnie. Opryskujemy owocującą partię korony, ale nie ma potrzeby szczególnego skupiania się na owocach jak w przypadku saletry wapniowej. Colorado zadziała również "od strony liścia". Pamiętajmy jednak, że wszystkie nawozy i stymulatory najefektywniej działają za dnia, kiedy roślina fotosyntetyzuje. Dlatego nie ma sensu wykonywać zabiegów na noc - preparat zadziała z opóźnieniem ( o ile nie zostanie zmyty przez wilgoć zbierającą się w nocy na liściach). Najlepszym terminem zabiegów dolistnych jest ranek, gdy tylko rośliny trochę obeschną. Na ogół, w lecie można bezpiecznie wykonywać zabiegi dolistne do godz. 11:00.


Tab. 1. Wpływ Colorado na plonowanie i jakość owoców papryki Navas F1w tunelu nieogrzewanym











































Cecha badanaColoradoKontrola
Plon ogólny kg/m27,56,7
Plon handlowy kg/m26,86,4
Klasa I kg/m25,65,4
Średnia masa owocu klasy I  g202198
Produkcja fotosyntetyczna brutto - owoce* kg s. m./m20,70,6
Owoce z suchą zgnilizną % plonu ogólnego0,43,0
Zawartość Ca w strefie wierzchołkowej owoców mg/kg s.m.32402070

*/ efektywność fotosyntezy roślin w aspekcie wytwarzania suchej masy owoców

Tab. 2. Wpływ Colorado na wybarwianie papryki Navas F1w tunelu nieogrzewanym*

































obiektPowierzchnia wybarwienia owocu

% z sumy owoców handlowych
100 %75 %50 %25 %ślad0
Colorado 2417015935
Kontrola 171264457

*/W uprawie polowej odm. Solario F1, owoce o powierzchni wybarwionej w 75-100%: Colorado: 94% owoców, kontrola 71 % owoców






Procent wybarwionej powierzchni owocu klasy I

Rys.1 Wpływ Colorado na wybarwienie owoców (% sumy zebranych owoców handlowych)



1 - owoc czerwony, 0,75 - wybarwione powyżej połowy owocu, 0,5- owoc wybarwiony połowicznie, 0,25 - wyraźne przebarwienia niewielkiej powierzchni, "ślad" - zauważalna zmiana odcienia zieleni, 0 - owoc zielony

dr inż. Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.