Aktualności
Producenci papryki coraz lepiej dają sobie radę z trudnymi warunkami klimatycznymi w nieogrzewanych tunelach i w gruncie otwartym. Są jednak problemy ponad ich starania. Na słabe wybarwianie papryki w zmiennych warunkach klimatycznych trudno znaleźć 100-procentowe remedium nie korzystając przy tym z niedozwolonych środków chemicznych. To trudne, ponieważ problem wybarwiania w znikomym stopniu dotyka światowych liderów na rynku papryki i niewiele firm chemicznych podejmuje ten temat. W Polsce jednak to sprawa wielce istotna, dlatego od kilku lat prowadzone są w tym kierunku badania różnych preparatów nawozowych i stymulujących rozwój roślin. Dużą nadzieję wiąże się z ekstraktami z wodorostów morskich, które zawierają naturalne związki organiczne regulujące procesy fizjologiczne i znoszące efekty stresów.
Firma Göemar Laboratories wyprodukowała, a Arysta LifeScience wprowadziła na polski rynek preparat Colorado, który jest ekstraktem z glonu Ascophyllum nodosum wzbogaconym w składniki mineralne. Dzięki zawartości materii organicznej nieprzetworzonej chemicznie udostępnia roślinom naturalne związki, które natychmiast mogą być wbudowane w jej tkanki. Do najważniejszych należą hormony roślinne, polisacharydy i aminokwasy wpływające na produkcję suchej masy owoców i przyspieszenie ich dojrzewania. Im szybciej dojrzewają owoce tym prędzej się wybarwiają. Colorado zawiera też składniki mineralne, w tym mikroelementy niezbędne do syntezy barwników. Dzięki temu po zastosowaniu Colorado owoce papryki lepiej dorastają, pozostają kształtne, a ich skórka jest cienka i elastyczna. Najważniejsze zaś, że szybko zaczynają się przebarwiać, uzyskując intensywny kolor. Pomimo pewnej zawartości azotu, Colorado nie sprzyja powstawaniu szczawianów i wybarwienie owoców jest równomierne. Poza tym obserwuje się zmniejszenie ilości owoców z suchą zgnilizną wierzchołkową.
W testach sensorycznych owoce z roślin traktowanych Colorado oceniono bardzo wysoko, zarówno pod względem intensywności zapachu i smaku paprykowego, zapachu i smaku słodkiego, soczystości i mięsistości miąższu.
Jak stosować Colorado ?
W Polsce papryka prowadzona jest w systemie wielopędowym (min. 3-4 pędy główne) i bardzo rzadko sukcesywnie cięta. Dlatego owoce pojawiają się i dorastają jednocześnie na kilku piętrach korony. Trudno wyczuć, które najszybciej zaczną dojrzewać, dlatego nie sprawdzają się zalecenia dotyczące oprysków np. 7 dni przed zbiorem. Trzeba przyjąć zasadę, że zabiegi 0.5 % roztworem Colorado zaczynamy, kiedy pierwsze owoce uzyskują wielkość handlową, ale jeszcze nie nadają się do zbioru i kontynuujemy do końca września, co 2 tygodnie. Opryskujemy owocującą partię korony, ale nie ma potrzeby szczególnego skupiania się na owocach jak w przypadku saletry wapniowej. Colorado zadziała również "od strony liścia". Pamiętajmy jednak, że wszystkie nawozy i stymulatory najefektywniej działają za dnia, kiedy roślina fotosyntetyzuje. Dlatego nie ma sensu wykonywać zabiegów na noc - preparat zadziała z opóźnieniem ( o ile nie zostanie zmyty przez wilgoć zbierającą się w nocy na liściach). Najlepszym terminem zabiegów dolistnych jest ranek, gdy tylko rośliny trochę obeschną. Na ogół, w lecie można bezpiecznie wykonywać zabiegi dolistne do godz. 11:00.
Tab. 1. Wpływ Colorado na plonowanie i jakość owoców papryki Navas F1w tunelu nieogrzewanym
Cecha badana | Colorado | Kontrola |
Plon ogólny kg/m2 | 7,5 | 6,7 |
Plon handlowy kg/m2 | 6,8 | 6,4 |
Klasa I kg/m2 | 5,6 | 5,4 |
Średnia masa owocu klasy I g | 202 | 198 |
Produkcja fotosyntetyczna brutto - owoce* kg s. m./m2 | 0,7 | 0,6 |
Owoce z suchą zgnilizną % plonu ogólnego | 0,4 | 3,0 |
Zawartość Ca w strefie wierzchołkowej owoców mg/kg s.m. | 3240 | 2070 |
*/ efektywność fotosyntezy roślin w aspekcie wytwarzania suchej masy owoców
Tab. 2. Wpływ Colorado na wybarwianie papryki Navas F1w tunelu nieogrzewanym*
obiekt | Powierzchnia wybarwienia owocu % z sumy owoców handlowych | |||||
100 % | 75 % | 50 % | 25 % | ślad | 0 | |
Colorado | 24 | 17 | 0 | 15 | 9 | 35 |
Kontrola | 17 | 12 | 6 | 4 | 4 | 57 |
*/W uprawie polowej odm. Solario F1, owoce o powierzchni wybarwionej w 75-100%: Colorado: 94% owoców, kontrola 71 % owoców
Procent wybarwionej powierzchni owocu klasy I |
Rys.1 Wpływ Colorado na wybarwienie owoców (% sumy zebranych owoców handlowych)
1 - owoc czerwony, 0,75 - wybarwione powyżej połowy owocu, 0,5- owoc wybarwiony połowicznie, 0,25 - wyraźne przebarwienia niewielkiej powierzchni, "ślad" - zauważalna zmiana odcienia zieleni, 0 - owoc zielony
dr inż. Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach