Średnie spożycie pomidorów w Polsce jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej, a przez rosyjskie embargo ich producenci utracili ważny rynek zbytu.
W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%.
30 sierpnia na szczycie przywódców państw UE powinny zapaść ostateczne decyzje dotyczące uruchomienia funduszy na rekompensaty dla producentów żywności w związku z rosyjskim embargiem.
Dużą nadzieję wiąże się z ekstraktami z wodorostów morskich, które zawierają naturalne związki organiczne regulujące procesy fizjologiczne i znoszące efekty stresów.
W przeciągu ostatnich dziesięciu lat wolumen eksportu chińskich produktów ogrodnictwa do Australii potroił się. Sytuacja ta niepokoi lokalnych, australijskich producentów.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.