Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295

Elite Onion Club. Odmiany cebuli Hazera chętnie wybierane przez producentów

Elite Onion Club

2019-03-08 00:01

elite-onion-club.jpgOdmiany cebuli firmy Hazera cieszą się dużym zainteresowaniem producentów w naszym kraju. Podczas spotkania w Cieślinie (Kujawy) zorganizowanego w ramach projektu Elite Onion Club wielu ogrodników wypowiadało się bardzo pozytywnie o cebulach Hazera.

Firma Hazera poleca całą gamę odmian cebuli, zarówno hodowli własnej, jak również włoskiej firmy ISI Sementi. Z oferty można wybrać różne formy przygotowania nasion. Standardem są nasiona naturalne i precyzyjne. Jest też możliwość zamówienia, z odpowiednim wyprzedzeniem, wybranych odmian w formie nasion podkiełkowanych (więcej informacji o zaletach tej formy produktowej przedstawiliśmy Państwu we wcześniejszym materiale) czy zaprawionych kompleksowo. Nasza specjalnością są odmiany cebuli w typie Rijnsburger - do najdłuższego przechowywania, bardzo twarde, z mocną łuską i cienką szyjką, takie jak: Centro F1, Dormo F1 oraz Firmo F1. Uwadze polecamy naszą nowość, Fasto F1. Jest to bardzo wczesny mieszaniec. Już po ok. 110 dniach załamuje szczypior. W bieżącym sezonie – niedoboru cebuli na rynku – Fasto wydaje się być idealną propozycją dla gospodarstw, które w nowym sezonie chcą szybko oferować swoim kontrahentom towar wysokiej jakości.

Centro F1

Centro F1

Centro F1

Firmo F1

Firma Hazera z powodzeniem wprowadza i upowszechnia na polskim rynku cebule dnia długiego, znane jako typ amerykański i hiszpański. Warto pamiętać, że charakteryzują się one bardzo dużym potencjałem plonotwórczym i zwykle podwyższoną tolerancją na choroby odglebowe (Valentino F1, Rhino F1, Meranto F1). Odmiany te mają rozbudowany system korzeniowy i lepiej radzą sobie na słabszych stanowiskach i w latach z mniejszą ilością opadów.

Rhino F1

Odmiany cebuli firmy Hazera cieszą się dużym zainteresowaniem producentów w naszym kraju. W gospodarstwach na Kujawach do produkcji cebuli wykorzystywane są różne odmiany. Podczas zimowego spotkania w Cieślinie zorganizowanego w ramach projektu Elite Onion Club wielu ogrodników wypowiadało się bardzo pozytywnie o cebulach Hazera.

- 20190308-jakub-luber.jpg

Jakub Luber z miejscowości Wybranowo

Powierzchnia gospodarstwa 200 ha, uprawa cebuli na areale 25 ha. W gospodarstwie uprawia się cebulę firmy Hazera od ok. 7 lat. W ostatnich sezonach wykorzystywano odmiany Centro F1 oraz Firmo F1.
Cenimy sobie te średniowczesne odmiany za plenność.
Efekt heterozji wykorzystany u odmian mieszańcowych Hazera wpływa na bujny wzrost roślin i objawia się przede wszystkim wysokim plonowaniem. Cebule zarówno Centro, jak i Firmo mają przy naszej technologii produkcji bardzo dobrą jakość. Są kuliste, z cienką, dobrze zamkniętą szyjką.
Jakub Luber

- 20190308-cezary-sakowski.jpg

Cezary Sakowski z miejscowości Krępa

Powierzchnia gospodarstwa 77 ha, z których 50 ha zajmują warzywa. Produkcja cebuli prowadzona jest na areale 10 ha. W gospodarstwie uprawia się cebulę Hazera od kilku lat. W ostatnich sezonach wykorzystywano odmiany Rijnsburger 5 oraz Rhino F1.
Kilkuletnie doświadczenia z różnymi odmianami cebuli w naszym gospodarstwie potwierdziły przydatność do uprawy w warunkach klimatyczno-glebowych naszego rejonu
Rijnsburgera 5 oraz mieszańca Rhino F1. Ostatnie sezony pokazują, że do zapewnienia wysokiego plonu bardzo ważne jest zadbanie o odpowiednią odmianę, wysiew nasion w odpowiednim terminie i dbałość o rośliny w całym sezonie wegetacyjnym. Rijnsburger 5 to wysoki, niezawodny i dobrej jakości plon przy niskich kosztach nasion. Z kolei Rhino wyróżnia się rekordowym plonowaniem; cebule średnicy ok. 10 cm. Jest bardzo dobrym towarem dla obieralni.
Cezary Sakowski

- 20190308-bartlomiej-ciechorski.jpg

Bartłomiej Ciechorski z miejscowości Gniewkowo

Powierzchnia upraw warzyw w gospodarstwie zajmuje ok. 40 hektarów. Produkcja cebuli prowadzona jest na areale 15 ha. W gospodarstwie w ostatnich sezonach wykorzystywano odmiany Valentino F1 oraz Meranto F1.
W gospodarstwie uprawiamy odmiany Valentino F1 oraz Meranto F1, ponieważ cenimy je sobie m.in. za wczesność oraz wysoki potencjał plonotwórczy. W 2017 r. z hektara uzyskaliśmy 65-70 t. Odmiana Valentino, to “Hiszpan” z silnym systemem korzeniowym i bardzo dużymi, ale i wyrównanymi cebulami. Meranto także jest u nas wyrównana i daje dobrej jakości cebule.

Bartłomiej Ciechorski

 

Hazera
Materiał promocyjny

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.