Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305

Elite Onion Club. Odmiany cebuli Hazera chętnie wybierane przez producentów

Elite Onion Club

2019-03-08 00:01

elite-onion-club.jpgOdmiany cebuli firmy Hazera cieszą się dużym zainteresowaniem producentów w naszym kraju. Podczas spotkania w Cieślinie (Kujawy) zorganizowanego w ramach projektu Elite Onion Club wielu ogrodników wypowiadało się bardzo pozytywnie o cebulach Hazera.

Firma Hazera poleca całą gamę odmian cebuli, zarówno hodowli własnej, jak również włoskiej firmy ISI Sementi. Z oferty można wybrać różne formy przygotowania nasion. Standardem są nasiona naturalne i precyzyjne. Jest też możliwość zamówienia, z odpowiednim wyprzedzeniem, wybranych odmian w formie nasion podkiełkowanych (więcej informacji o zaletach tej formy produktowej przedstawiliśmy Państwu we wcześniejszym materiale) czy zaprawionych kompleksowo. Nasza specjalnością są odmiany cebuli w typie Rijnsburger - do najdłuższego przechowywania, bardzo twarde, z mocną łuską i cienką szyjką, takie jak: Centro F1, Dormo F1 oraz Firmo F1. Uwadze polecamy naszą nowość, Fasto F1. Jest to bardzo wczesny mieszaniec. Już po ok. 110 dniach załamuje szczypior. W bieżącym sezonie – niedoboru cebuli na rynku – Fasto wydaje się być idealną propozycją dla gospodarstw, które w nowym sezonie chcą szybko oferować swoim kontrahentom towar wysokiej jakości.

Centro F1

Centro F1

Centro F1

Firmo F1

Firma Hazera z powodzeniem wprowadza i upowszechnia na polskim rynku cebule dnia długiego, znane jako typ amerykański i hiszpański. Warto pamiętać, że charakteryzują się one bardzo dużym potencjałem plonotwórczym i zwykle podwyższoną tolerancją na choroby odglebowe (Valentino F1, Rhino F1, Meranto F1). Odmiany te mają rozbudowany system korzeniowy i lepiej radzą sobie na słabszych stanowiskach i w latach z mniejszą ilością opadów.

Rhino F1

Odmiany cebuli firmy Hazera cieszą się dużym zainteresowaniem producentów w naszym kraju. W gospodarstwach na Kujawach do produkcji cebuli wykorzystywane są różne odmiany. Podczas zimowego spotkania w Cieślinie zorganizowanego w ramach projektu Elite Onion Club wielu ogrodników wypowiadało się bardzo pozytywnie o cebulach Hazera.

- 20190308-jakub-luber.jpg

Jakub Luber z miejscowości Wybranowo

Powierzchnia gospodarstwa 200 ha, uprawa cebuli na areale 25 ha. W gospodarstwie uprawia się cebulę firmy Hazera od ok. 7 lat. W ostatnich sezonach wykorzystywano odmiany Centro F1 oraz Firmo F1.
Cenimy sobie te średniowczesne odmiany za plenność.
Efekt heterozji wykorzystany u odmian mieszańcowych Hazera wpływa na bujny wzrost roślin i objawia się przede wszystkim wysokim plonowaniem. Cebule zarówno Centro, jak i Firmo mają przy naszej technologii produkcji bardzo dobrą jakość. Są kuliste, z cienką, dobrze zamkniętą szyjką.
Jakub Luber

- 20190308-cezary-sakowski.jpg

Cezary Sakowski z miejscowości Krępa

Powierzchnia gospodarstwa 77 ha, z których 50 ha zajmują warzywa. Produkcja cebuli prowadzona jest na areale 10 ha. W gospodarstwie uprawia się cebulę Hazera od kilku lat. W ostatnich sezonach wykorzystywano odmiany Rijnsburger 5 oraz Rhino F1.
Kilkuletnie doświadczenia z różnymi odmianami cebuli w naszym gospodarstwie potwierdziły przydatność do uprawy w warunkach klimatyczno-glebowych naszego rejonu
Rijnsburgera 5 oraz mieszańca Rhino F1. Ostatnie sezony pokazują, że do zapewnienia wysokiego plonu bardzo ważne jest zadbanie o odpowiednią odmianę, wysiew nasion w odpowiednim terminie i dbałość o rośliny w całym sezonie wegetacyjnym. Rijnsburger 5 to wysoki, niezawodny i dobrej jakości plon przy niskich kosztach nasion. Z kolei Rhino wyróżnia się rekordowym plonowaniem; cebule średnicy ok. 10 cm. Jest bardzo dobrym towarem dla obieralni.
Cezary Sakowski

- 20190308-bartlomiej-ciechorski.jpg

Bartłomiej Ciechorski z miejscowości Gniewkowo

Powierzchnia upraw warzyw w gospodarstwie zajmuje ok. 40 hektarów. Produkcja cebuli prowadzona jest na areale 15 ha. W gospodarstwie w ostatnich sezonach wykorzystywano odmiany Valentino F1 oraz Meranto F1.
W gospodarstwie uprawiamy odmiany Valentino F1 oraz Meranto F1, ponieważ cenimy je sobie m.in. za wczesność oraz wysoki potencjał plonotwórczy. W 2017 r. z hektara uzyskaliśmy 65-70 t. Odmiana Valentino, to “Hiszpan” z silnym systemem korzeniowym i bardzo dużymi, ale i wyrównanymi cebulami. Meranto także jest u nas wyrównana i daje dobrej jakości cebule.

Bartłomiej Ciechorski

 

Hazera
Materiał promocyjny

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.