Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Mazowieckie największym eksporterem polskich warzyw

Mazowieckie największym eksporterem polskich warzyw

2013-08-23 11:26
Połowa warzyw eksportowanych z Polski pochodzi z województwa mazowieckiego. Za granicę, w dużej mierze do Rosji, wywożone są: kapusta pekińska, pieczarki, pomidory.

Siedem na dziesięć świeżych owoców i połowa warzyw eksportowanych z  Polski pochodzi z województwa mazowieckiego. Za granicę, w dużej mierze do Rosji, wywożone są jabłka, gruszki, kapusta pekińska, pieczarki, pomidory, jak również mięso wieprzowe, wołowe i drób - podają władze regionu.

Województwo mazowieckie jest największym w Polsce eksporterem owoców i  warzyw. Żywność wytwarzana w tym regionie trafia w sumie do 23 krajów spoza UE. Z tego duża część produktów trafia do krajów Unii Celnej: Rosji, Białorusi i Kazachstanu - poinformował wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski.

Zaznaczył, że mazowieckie rolnictwo i przemysł przetwórczy, mimo kryzysu, który dotyka wszystkie kraje Europy, wykazuje duży wzrost produkcji i eksportu. W niektórych kategoriach towarowych Mazowsze dostarcza 70-90 proc. produktów rolnych wywożonych z całej Polski.

W 2011 r. Mazowsze wyeksportowało 512 tys. ton owoców i  warzyw, czyli 67 proc. całego polskiego eksportu tych produktów. W 2012 r. było to już 820 tys. ton, co stanowiło 71 proc. eksportu - wyliczał Kozłowski. Podkreślił, że Mazowsze słynie m.in. z produkcji pieczarek, które z powodzeniem sprzedaje do innych krajów. Najważniejszymi ich odbiorcami jest Rosja i Norwegia.

Dodał, że Mazowsze może się także pochwalić innymi specjalnościami: grójeckimi jabłkami, papryką z  rejonu radomskiego, produkcją drobiarską na północy województwa czy mleczarską w rejonie ostrołęckim.

Jak zaznaczył, by eksport mógł rosnąć w tak dużym tempie, potrzebna jest dobra praca i współpraca wszystkich służb kontrolnych: inspekcji weterynaryjnej, fitosanitarnej i  jakości handlowej - podkreślił wojewoda. Zauważył, że eksport żywności m.in. do Rosji, która jest największym odbiorcą tych produktów poza UE, nie byłby możliwy bez odpowiednich świadectw gwarantujących bezpieczeństwo produktów rolnych.

Źródło: mazowieckie.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.