Aktualności
Aktualnie wysokie temperatury i deszcze w maju i czerwcu sprawiły, że kampania pomidorowa w hiszpańskim rejonie Estremadura ruszyła tydzień wcześniej niż w zeszłym roku. Produkcja jest szacowana na niższym poziomie a cena znacząco wzrosła w tym roku, bo aż o 47%.
W hiszpańskim rejonie Estremadura pomidory dotarły do pierwszych fabryk już 21 lipca tego roku. Liczba zakładów, które rozpoczęły przetwórstwo tego warzywa zwiększa się, ponieważ wysokie temperatury przyspieszyły dojrzewanie pomidorów. Pierwotnie prognozowano wydajność z hektara na poziomie 92 ton, ale oczekuje się jej zmniejszenia o 10%. Podkreślono jednak, że wartość ta może się zmieniać wraz z postępem sezonu ze względu na wrażliwość upraw na warunki pogodowe. W tym roku obsadzono 22 000 hektarów (w porównaniu z 19 500 w zeszłym roku), więc nadal nie wrócono do średniej z wielolecia, która wynosi 23 000. Jednym z powodów jest susza.
Jeśli chodzi o cenę, to cena znacząco wzrosła w tym roku (o 47%), do 150 euro/t (ze 102 euro/tonę w zeszłym roku).
Ministerstwo Rolnictwa ogłosiło pomoc finansową dla plantatorów pomidorów, którzy z powodu suszy nie byli w stanie obsadzić wszystkich planowanych hektarów; zaoferowano 456 euro za hektar nieobsadzony. Ta uprawa ma fundamentalne znaczenie dla regionu, ponieważ stanowi 90% produkcji pomidorów do przetwórstwa w Hiszpanii.
Źródło https://www.europapress.es/economia/noticia-upa-uce-senala-campana-tomate-inicia-10-menos-produccion-extremadura-debido-climatologia-20230721162452.html
https://www.tapasmagazine.es/economia-upa-uce-senala-que-la-campana-de-tomate-se-inicia-con-un-10-menos-de-produccion-en-extremadura/