Aktualności
2015-03-30 22:03
W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%.
Za wyeksportowane w roku 2014 warzywa hiszpańscy eksporterzy uzyskali sumę 960,8 mln euro - o 5% mniejszą wobec roku 2013. Największym odbiorcą hiszpańskich pomidorów od lat pozostają Niemcy - w minionym roku zakupili oni aż 218,0 tys. ton oraz Francuzi z wynikiem 141,7 tys. ton. Ponadto liczącym się odbiorcą pozostaje Wielka Brytania z ubiegłorocznym wynikiem 135,5 tys. ton oraz kolejno Holandia - 106,5 tys. ton, Polska - 60,4 tys. ton, Włochy - 53,5 tys. ton oraz Portugalia - 27,1 tys. ton, a także Rosja - 26,3 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Hortoinfo
e-warzywnictwo.pl