W ostatnich dniach docierają do nas sygnały z całej Polski o pojawianiu się chorób i szkodników w uprawie marchwi. Zarówno alternarozy naci jak i mączniaka prawdziwego.
Miejscem zimowania i rozwoju pierwszych 3-6 pokoleń są topole. Mszyce zasiedlające topole są jasnozielone długości około 2,5 mm, a zasiedlające marchew są jasnożółte długości około 3 mm.
W całej Polsce panują sprzyjające warunki dla rozwoju chorób grzybowych, wysoka wilgotność powietrza wraz z wysoką temperaturą to sprzyjające warunki dla rozwoju mączniaków rzekomych, zarazy ziemniaka oraz chorób bakteryjnych.
Producenci ogórków nie mają łatwo w tym sezonie. Mączniak, za sprawa sprzyjających do jego rozwoju warunków pogodowych, rozwija się jak szalony. Przypomnę, że najczęściej do infekcji mączniakiem rzekomym dochodzi w warunkach wysokiej wilgotności powietrza - powyżej 95% oraz temperatury w zakresie 15-20 stopni Celsjusza.
Rośliny w stresie spowodowanym dużymi wahaniami temperatur między dniem a nocą oraz wysadzone w zimne podłoże stają się bardziej podatne na choroby zgorzelowe. W takich warunkach rośliny w szczególności narażone są na zgniliznę.
Czy Perlka może być skutecznym środkiem w zwalczeniu tego szkodnika na plantacjach kapusty, kalafiora oraz pozostałych warzyw. Aby odpowiedzieć na pytanie musimy dobrze znać cykl rozwojowy szkodnika i procesy rozkładu nawozu w glebie.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.