Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Producenci pomidorów walczą o wzrost spożycia w kraju

Aktualności

2015-06-07 21:04
Średnie spożycie pomidorów w Polsce jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej, a przez rosyjskie embargo ich producenci utracili ważny rynek zbytu.

Średnie spożycie pomidorów w Polsce jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej, a przez rosyjskie embargo ich producenci utracili ważny rynek zbytu. Mają już jednak pomysł, jak poprawić sytuację - pisze "Rzeczpospolita".

- Producenci pomidorów szklarniowych, mimo wcześniejszych obaw, w  dość niewielkim stopniu dotknięci byli embargiem w pierwszych miesiącach po jego wprowadzeniu - mówi "Rzeczpospolitej" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. " Powodem była mniejsza podaż pomidorów w  Hiszpanii. Po dziesięciu miesiącach od wprowadzenia zakazu przez Moskwę widać jednak, że ma on negatywny wpływ na eksport naszych pomidorów.

Polska - jeden z 10 największych producentów pomidorów w UE - nie należy do czołówki krajów, gdzie je się ich najwięcej w Europie. Szacuje się, że spożycie pomidorów i ich przetworów per capita wynosi u nas ok. 10 kg na osobę. Średnia w UE przekracza 30 kg na osobę - czytamy w  "Rz".

Do jedzenia większej liczby pomidorów zamierza zachęcać nas Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (SPPiOPO). Projekt jego trzyletniego programu "Pomidory dobre z natury" przeszedł pozytywną weryfikację w Agencji Rynku Rolnego i został przekazany do Komisji Europejskiej.


Czytaj więcej w "Rzeczpospolitej".
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.