Aktualności
Średnie spożycie pomidorów w Polsce jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej, a przez rosyjskie embargo ich producenci utracili ważny rynek zbytu. Mają już jednak pomysł, jak poprawić sytuację - pisze "Rzeczpospolita".
- Producenci pomidorów szklarniowych, mimo wcześniejszych obaw, w dość niewielkim stopniu dotknięci byli embargiem w pierwszych miesiącach po jego wprowadzeniu - mówi "Rzeczpospolitej" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. " Powodem była mniejsza podaż pomidorów w Hiszpanii. Po dziesięciu miesiącach od wprowadzenia zakazu przez Moskwę widać jednak, że ma on negatywny wpływ na eksport naszych pomidorów.
Polska - jeden z 10 największych producentów pomidorów w UE - nie należy do czołówki krajów, gdzie je się ich najwięcej w Europie. Szacuje się, że spożycie pomidorów i ich przetworów per capita wynosi u nas ok. 10 kg na osobę. Średnia w UE przekracza 30 kg na osobę - czytamy w "Rz".
Do jedzenia większej liczby pomidorów zamierza zachęcać nas Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (SPPiOPO). Projekt jego trzyletniego programu "Pomidory dobre z natury" przeszedł pozytywną weryfikację w Agencji Rynku Rolnego i został przekazany do Komisji Europejskiej.
Czytaj więcej w "Rzeczpospolitej".