Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rynek warzyw - stan i perspektywy

Rynek warzyw - stan i perspektywy

2011-07-09 17:10
Spadek cen detalicznych spowoduje wzrost konsumpcji warzyw i ich przetworów.

Rynek warzyw - stan i perspektywy

W 2010 r. produkcja warzyw gruntowych obniżyła się o 12% do 4,25 mln ton. Mniejsze były zbiory wszystkich gatunków warzyw gruntowych, a największy był spadek produkcji cebuli i kapusty. Produkcja warzyw spod osłon spadła o 4% do 760 tys. ton. W wyniku niekorzystnych dla upraw ogrodniczych warunków pogodowych zmniejszyły się zbiory warzyw niemal we wszystkich krajach UE. Wzrost udziału dostaw do zakładów przetwórczych w zbiorach warzyw spowodował utrzymanie na poziomie z 2009/10 r. tj. ok. 1 mln ton łącznej produkcji przetworów warzywnych.
Wzrosły jedynie rozmiary eksportu ogórków, warzywnych konserw i suszonych warzyw.

Zwiększył się import niemal wszystkich produktów warzywnictwa, a najbardziej cebuli, warzyw kapustnych i koncentratu pomidorowego. Niższe były jedynie rozmiary przywozu ogórków, sałaty, marynat warzywnych i konserwowej kukurydzy. Zarówno ceny eksportowe, jak i importowe większości warzyw i ich przetworów były wyższe
niż w sezonie 2009/10.


W warzywnictwie największy był wzrost cen eksportowych cebuli, kapusty, kalafiorów oraz przetworów z tych warzyw. Obniżyły się ceny ogórków świeżych i przetworzonych.

W okresie marzec-czerwiec 2011 r. ceny ogórków i pomidorów były zdecydowanie niższe niż w analogicznym okresie poprzednim z powodu dużej podaży ze zbiorów krajowych oraz spadku zapotrzebowania w kraju spowodowanym informacjami o skażeniu ogórków, pomidorów czy sałaty bakterią E-coli1.

Spadek zapotrzebowania i cen wpłynął natomiast na pogorszenie w 2011 r. opłacalności produkcji warzyw uprawianych pod osłonami - głównie ogórków, pomidorów ale też sałaty. Mimo wzrostu cen skupu nie zmniejszyły się w 2010/11 r., w porównaniu z sezonem poprzednim, relacje cen zbytu i kosztów surowca w produkcji większości przetworów warzywnych.

Istotny wpływ na spadek cen pomidorów miało w czerwcu embargo na przywóz warzyw świeżych z krajów UE do Rosji. W czerwcu w polskim eksporcie warzyw do Rosji dominują pomidory.

W sezonie 2010/11 średnie ceny detaliczne warzyw i ich przetworów zwiększyły się znacznie bardziej od wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych. Konsekwencją wzrostu cen detalicznych był spadek konsumpcji większości produktów ogrodnictwa i ich przetworów. O ok. 10% wyższe mogą być globalne zbiory warzyw gruntowych, a obniży się produkcja warzyw uprawianych pod osłonami. Ceny skupu warzyw gruntowych będą niższe niż z 2009/10 r.


W 2011/12 r. wyższa będzie produkcja większości przetworów warzywnych. Spadek cen detalicznych spowoduje wzrost konsumpcji warzyw i ich przetworów.

Źródło: Analiza rynkowa "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy"

INSTYTUT EKONOMIKI ROLNICTWA i GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
AGENCJA RYNKU ROLNEGO
MINISTERSTWO ROLNICTWA i ROZWOJU WSI

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.