Aktualności
Kwiecień to miesiąc, w którym na rynku można się zaopatrzyć w pierwsze nowalijki. Większość z nich pochodzi z upraw prowadzonych pod osłonami - w szklarniach, tunelach foliowych, ale są też takie, które wyrosły już w polu. Należą do nich szparagi. W tym tygodniu po raz pierwszy na poznańskich rynkach detalicznych smakosze szparagów mogą nabyć to warzywo. Wielkopolska, to zagłębie produkcji szparagów. Popularność produkcji w tym rejonie wynika m.in. z możliwości sprzedaży za zachodnią granicę. Niemcy chętnie spożywają szparagi.
Niestety szparagi na początku sezonu 2016 r. nie należą do najtańszych warzyw. Za pierwsze pęczki na rynku trzeba zapłacić aż 17-20 zł. Z upływem czasu i wzrostem temperatury powietrza z pewnością cena detaliczna będzie bardziej przystępna dla konsumentów. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie produkcją szparaga, co też może korzystnie wpłynąć na ceny. W związku z przebiegiem pogody - ciepłą a następnie zimną zimą i gwałtownymi zmianami temperatury prognozuje się mniejszą wydajność plantacji. Sezon potrwa prawie do końca czerwca, więc wiele może się jeszcze wydarzyć.
Redakcja e-warzywnictwo.pl