Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szparagów będzie mniej

Szparagów będzie mniej

2013-06-04 10:17
Tegoroczne zbiory szparagów będą mniejsze - twierdzą producenci. Wskazują, że to przede wszystkim wina pogody, czyli długiej zimy, a teraz zimnych nocy i deszczy.

Tegoroczne zbiory szparagów będą mniejsze - twierdzą producenci. Wskazują, że to przede wszystkim wina pogody, czyli długiej zimy, a  teraz zimnych nocy i deszczy.

Zdaniem prezesa zarządu Polskiego Związku Producentów Szparaga Mariana Jakobsze w Polsce warzywa te uprawiane są na powierzchni ok. 2 tys. hektarów. Najwięcej upraw jest w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku, ale też sporo na Opolszczyźnie i  Pomorzu.
- Producentów szparagów przybywa. W ostatnim czasie są to często wielkoobszarowe gospodarstwa z udziałem kapitału zagranicznego, niemieckiego czy holenderskiego - powiedział Jakobsze. Dodał, że obcokrajowcy decydują się na takie inwestycje ze względu na niższe koszty produkcji, przede wszystkim tańszą siłę roboczą.
Z informacji producentów wynika, że w tym roku za białe szparagi pierwszej klasy trzeba zapłacić w sklepie 9-14 zł za pęczek, drugiej klasy ok. 8 zł, a za zielone od 9 do 12 zł, w zależności od klasy.
Według plantatorów tegoroczne zbiory będą krótsze i mniejsze m.in. przez dłuższą zimę. Jakobsze podał, że zamiast zacząć zbiory po 22 kwietnia, jak co roku, rozpoczął dopiero po 1 maja. Sezon trwający zwyczajowo do 24 czerwca będzie więc krótszy o niemal dwa tygodnie. - Nie nadrobimy już tej straty - uznał.
Także zdaniem Zygmunta Hinka z gospodarstwa w Starych Budkowicach (Opolskie), który prowadzi ekologiczną uprawę szparagów, plony w tym roku będą niższe.
Jolanta Lehmann z 60-hektarowego gospodarstwa rolnego w Ptakowicach (Opolskie) zaznaczyła, że wpływ na wysokość zbiorów ma też obecna aura. W  gospodarstwie w Ptakowicach przez padające w ostatnich dniach deszcze i  zimne noce zbiory wynoszą ok. 4 ton szparagów dziennie, zamiast 16-17 ton.
W ocenie Lehmann od trzech lat rośnie spożycie szparagów w Polsce. Gospodarstwo w Ptakowicach wprawdzie większość swojej produkcji wysyła do Niemiec, ale z roku na rok rośnie też liczba indywidualnych odbiorców z kraju.
Producenci zaznaczają, że uczą Polaków jedzenia tego warzywa, propagując przy każdej okazji wiedzę o nim. Namawiają np. restauratorów do wprowadzania dań ze szparagami do karty i podpowiadają, jak je przyrządzać. - Coraz popularniejsze jest np. marynowanie szparagów, tak jak to się robi z ogórkami - stwierdził Jakobsze.


Źródło: ppr.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.