Aktualności
2011-11-07 08:39
Światowy eksport warzyw w 2010 roku osiągnął 32,2 milionów ton, wzrosto 6% w porównaniu z 2009 rokiem. Liderem eksportu warzyw była Holandia.
Holandia - lider eksporterów
Światowy eksport warzyw w 2010 roku osiągnął 32,2 milionów ton, wzrost o 6% w porównaniu z 2009 r. Liderem eksportu warzyw była Holandia. W ubiegłym roku eksport świeżych warzyw w tym kraju wzrósł o 7% (do 4,6 mln ton), co dało 4,2 mld euro. Czwarty rok z rzędu, kraj ten grał pierwsze skrzypce w zakresie dostaw warzyw. Eksport cebuli osiągnął 1,4 mln ton; pomidorów - 0,9 mln ton. Oprócz Holandii, duży udział w eksporcie miał: Meksyku, Hiszpania, Chiny oraz USA. Głównymi importerami warzyw były: Stany Zjednoczone,Niemcy i Rosja - podaje Freshplaza.com
Redakcja e-warzywnictwo.pl na podstawie Freshplaza.com
Światowy eksport warzyw w 2010 roku osiągnął 32,2 milionów ton, wzrost o 6% w porównaniu z 2009 r. Liderem eksportu warzyw była Holandia. W ubiegłym roku eksport świeżych warzyw w tym kraju wzrósł o 7% (do 4,6 mln ton), co dało 4,2 mld euro. Czwarty rok z rzędu, kraj ten grał pierwsze skrzypce w zakresie dostaw warzyw. Eksport cebuli osiągnął 1,4 mln ton; pomidorów - 0,9 mln ton. Oprócz Holandii, duży udział w eksporcie miał: Meksyku, Hiszpania, Chiny oraz USA. Głównymi importerami warzyw były: Stany Zjednoczone,Niemcy i Rosja - podaje Freshplaza.com
Redakcja e-warzywnictwo.pl na podstawie Freshplaza.com
e-warzywnictwo.pl