Ceny cebuli idą w górę w Holandii. Erik Waterman uważa, że eksport cebuli będzie realizowany pełną parą w nadchodzących miesiącach. Warzywem mocno zainteresowana jest Afryka. Ponadto w tej chwili cebulę kupować chcą też takie kraje, jak Sri Lanka, Bangladesz i inne z Azji.
Zobaczcie, wzmocnioną nowościami, propozycję odmian papryki Syngenta. Firma traktuje ten gatunek priorytetowo, rozwija hodowlę zarówno w segmencie papryki czerwonej, jak i żółtej typu blok.
6 października w Warszawie odbyła się konferencja prasowa firmy Intermag. Przedstawiciele producenta biostymulatorów, nawozów, specjalistycznych bioproduktów i innych agrochemikaliów podczas spotkania skupili się na biostymulacji roślin. Swoją premierę w Centrum Nauki Kopernik miał biostymulator zawierający wanad – Vanadoo.
Komisja Europejska zaproponowała w piątek odroczenie o rok wejścia w życie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Decyzja ma dać rolnikom i krajom UE więcej czasu na dostosowanie się do nowych reguł.
W hipermarketach za koszyk wybranych 12 warzyw zapłacimy ok. 50 zł, w supermarketach średnio tylko o 2 zł więcej, a w dyskontach – o ponad 7 zł. Największe rozbieżności występują w sieciach convenience. Tam też jarzyny są najbardziej kosztowne. Różnica między najtańszym a najdroższym kanałem sprzedaży to niemal 14 zł. Mocno zróżnicowane są także ceny poszczególnych produktów, które w niektórych przypadkach mogą przekraczać nawet 100%. W badanym okresie najczęściej tego typu wahania dotyczyły ziemniaków i cebuli, ale również kalafiorów, papryki czerwonej czy pomidorów.
O niespełna 2 proc. wzrosła średnia cena najczęściej promowanych warzyw w sklepach. Analitycy porównali dane z ostatnich trzech miesięcy z analogicznym okresem ubiegłego roku. O przeszło 35 proc. więcej trzeba było zapłacić za fasolę szparagową. Natomiast wzrosty wynoszące niemal 13 proc. odnotowano w przypadku cukinii i ogórków. Z kolei o ponad 18 proc. mniej kosztowały buraki. Za cebulę chciano prawie 16 proc. mniej niż wcześniej, a cena kapusty spadła o przeszło 1 procent.
Sezon warzywniczy 2020 na półmetku i dla wielu nie jest to pewnie idealny czas na to by myśleć o nawozach azotowych w warzywach ale biorąc pod uwagę zbliżającą się kampanię firmy Timac
Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w 2020,według GUS, wzrosnąć może o 6% r/r do 4,1 mln t. Niemniej, szacowany wolumen może być o ok. 7% niższy w porównaniu do średniej w latach 2016-2018 z uwagi na relatywnie niesprzyjające uwarunkowania produkcyjne.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.