Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

UE i USA zawarły porozumienie w sprawie handlu produktami ekologicznymi

Aktualności

2012-02-18 13:27
To partnerstwo będzie stanowiło solidny fundament promowania rolnictwa ekologicznego, z korzyścią dla rozwijającego się sektora, tworzenia nowych miejsc pracy i przedsiębiorstw.

W dniu 15 lutego 2012 roku Unia Europejska i Stany Zjednoczone ogłosiły, iż począwszy od dnia 1 czerwca 2012 roku produkty ekologiczne posiadające certyfikaty wydane w Europie lub w Stanach Zjednoczonych będą mogły być sprzedawane jako ekologiczne w obu tych regionach. To partnerstwo między dwoma największymi producentami żywności ekologicznej na świecie będzie stanowiło solidny fundament promowania rolnictwa ekologicznego, z korzyścią dla rozwijającego się sektora, tworzenia nowych miejsc pracy i przedsiębiorstw w skali ogólnoświatowej.

Wartość sektora produkcji ekologicznej w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej jest wyceniana na około 40 mld euro i corocznie wzrasta. Dzięki temu rolnicy i producenci żywności ekologicznej będą korzystali z łatwiejszego dostępu zarówno do amerykańskiego, jak i do unijnego rynku, a dzięki mniejszym obciążeniom biurokratycznym i niższym kosztom, wzrośnie konkurencyjność tego sektora. Ponadto poprawi się przejrzystość w zakresie norm ekologicznych i zwiększy zaufanie konsumentów do ekologicznej żywności i produktów Do tej pory rolnicy i przedsiębiorstwa, które chciały prowadzić handel po obu stronach Atlantyku musiały starać się o otrzymanie oddzielnych certyfikatów dla dwóch norm, co oznaczało podwójne opłaty, kontrole i formalności. Partnerstwo eliminuje te poważne bariery, zwłaszcza dla małych i średnich producentów ekologicznych. Wszystkie produkty spełniające warunki partnerstwa mogą być wprowadzane do obrotu i znakowane jako certyfikowane ekologiczne produkty, mięso, zboże, owoce i warzywa czy wino. Chociaż występują niewielkie różnice pomiędzy normami ekologicznymi obowiązującymi w USA i Unii Europejskiej, obie strony zgodnie stwierdziły, że ich programy są równoważne z wyjątkiem zakazu stosowania antybiotyków. Amerykańskie przepisy prawne w zakresie rolnictwa ekologicznego zakazują stosowania antybiotyków, z wyjątkiem kontroli bakteryjnych zakażeń inwazyjnych (zarazy ogniowej) w ekologicznych sadach jabłoniowych i gruszowych. Unijne przepisy w zakresie rolnictwa ekologicznego zezwalają na stosowanie antybiotyków wyłącznie do leczenia zakażonych zwierząt. W odniesieniu do wszystkich produktów będących przedmiotem obrotu w ramach tego partnerstwa, urzędnicy wydający certyfikaty muszą sprawdzić, że żadne antybiotyki nie były stosowane z jakichkolwiek powodów. Ponadto wszystkie produkty sprzedawane w ramach tego partnerstwa muszą być wysyłane z zastosowaniem ekologicznego świadectwa wywozowego. Taki dokument będzie zawierał informacje na temat miejsca produkcji, jednostki certyfikującej ekologiczność produktu, kontroli, czy nie były stosowane zabronione substancje i metody, oświadczenie, że warunki partnerstwa zostały spełnione, oraz będzie umożliwiał identyfikowalność produktów wprowadzanych do obrotu.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.