Aktualności
Warzyw kapustnych coraz więcej
Jak podaje FAO, w roku 2009 światowy wolumen produkcji warzyw kapustnych wyniósł ponad 71,3 mln ton wobec niecałych 69,7 mln ton w roku 2008. Tym samym warzywa kapustne zajęły trzecie tuż po pomidorach i cebuli miejsce. Według statystyki FAO, światowa produkcja kapusty z roku na rok się powiększa.
Dla porównania jeszcze w latach siedemdziesiątych wielkość tej produkcji kształtowała się na poziomie około 28,0-30,0 mln ton, a lata osiemdziesiąte i dziewięćdziesiąte to czas znacznego wzrostu wolumenu zbiorów - średnioroczne zbiory w latach osiemdziesiątych osięgały 35,0-37,0 mln ton, a w dziewięćdziesiątych nawet około 40,0 mln ton. Znaczny przyrost odnotowano na świecie po roku 2000 kiedy średnioroczna globalna produkcja oscylowała w granicach 60,0 mln ton. W omawianym okresie minionego roku łączny obszar upraw warzyw kapustnych na świecie to ponad 3,2 mln ha, a kapusty uprawiane są przede wszystkim na kontynencie azjatyckim - prawie 80% udział w globalnych zbiorach -w 2009 roku we wszystkich krajach Azji zbiory warzyw kapustnych przekroczyły 55,0 mln ton. Spore ilości tych warzyw produkowane są również w Europie około 12,0 mln ton, w Afryce ponad 2,0 mln ton oraz ponad 1,0 mln ton Północnej Ameryce. Niekwestionowanym, największym światowym producentem kapusty są Chiny - w 2009 roku było to ponad 37,5 mln ton, dalej Indie -6,8 mln ton oraz Rosja - 3,3 mln ton. Kolejne miejsc wśród światowych liczących się producentów zajęły kraje takie jak Ukraina - 1,5 mln ton, Iran - 1,33 mln ton, Japonia - 1,3 mln ton. Co ciekawe w roku 2009 z wynikiem produkcji - 1,27 mln ton Polska zajęła siódme miejsce na światowej liście największych producentów kapusty. Tym samym kraj nasz jest również największym producentem spośród wszystkich państw Unii Europejskiej gdzie średnioroczne zbiory kształtują się na poziomie około wyniosły ponad 5,5 - 6,0 mln ton. Tuż po Polsce na drugim miejscu plasuje się Rumunia i kolejno Niemcy, Francja i Grecja. Przy tak znacznej globalnej produkcji wolumen eksportu tego warzywa na świecie nie jest wcale duży - średnioroczny poziom eksportu
waha się w granicach 1,5-1,6 mln ton, a w roku 2009 według najnowszych danych FAO na świecie wyeksportowano łącznie 1,5 mln ton kapusty. Największe ilości pochodziły z Chin oraz USA - odpowiednio ponad 300,0 tys. ton i ponad 190,0 tys. ton. Światowy wolumen importu warzyw kapustnych jest nieco większy wobec wielkości eksportu, a w 2009 roku wyniósł ponad 1,8 mln ton. Do największych importerów można zaliczyć Chiny - niecałe 290,0 tys. ton oraz Rosję - ponad 230,0 tys. ton. Sporym importerem są ponadto Stany Zjednoczone oraz Niemcy.
Zbiory w Polsce w ostatnich latach kształtują się na średnim poziome 1,2 mln ton za wyjątkiem bardzo korzystnego roku 2007, kiedy zebraliśmy aż blisko 1,3 mln ton tego warzywa, oraz katastrofalnymi zbiorami roku 2010, kiedy wolumen ten spadł do niewiele ponad 1,0 mln ton. Warzywa te są w Polsce uprawiane na powierzchni około 30,0 tys. ha, a na rok 2011 prognozowana jest nawet większa powierzchnia upraw - około 33,0 tys. ha. Jeszcze do niedawna kapusta była warzywem (7,2 kg rocznie), którego Polacy spożywali najwięcej. Obecnie wsród świeżych warzywwysunęły się pomidory ponad 10 kg rocznie), ale i tak ze względu na tradycje w wielu regionach nadal zajmuje ona ważną pozycję. Bardzo popularna jest także kapusta kwaszona. W Polsce najwięcej uprawia się kapusty białej - stanowi ona około 30% wielkości produkcji polskich warzyw. Wstępne dane szacunkowe zakładają tegoroczny poziom zbiorów w Polsce na około 1,1 mln ton.
Źródło: FAMU/FAPA "Światowy Rynek Owoców i Warzyw" - opracowanie sygnalne, grudzień 2011