Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Warzywny kryzys szansą dla Polski?

Warzywny kryzys szansą dla Polski?

2013-07-19 12:21
W dłuższym horyzoncie czasowym produkcja mrożonych warzyw w Polsce rośnie, co spowodowane jest większym popytem w kraju i zagranicą.

Niskie temperatury oraz intensywne opady na południu Europy oraz długa zima na północy kontynentu zaszkodziła produkcji warzyw w wielu krajach - poinformowało Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL). Polska może wykorzystać tę sytuację na swoją korzyść.

Problem dotyczy głównie zielonego groszku - zwraca uwagę Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Jego uprawy ucierpiały w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. PROFEL podaje także, że przez silne opady o około 60 proc. spadły zbiory szpinaku w  Hiszpanii, a jego zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech - według danych na połowę maja - opóźnione były o ponad 25 dni.

Zdaniem europejskich przetwórców pomału zaczyna brakować zapasów z  ubiegłorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie - informuje Fammu/FAPA. Już w 2012 roku ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa była w Europie niższa niż rok wcześniej. W  ślad za tym zmalała produkcja przetworów w puszkach i mrożonek.

Polskie mrożonki mają wzięcie

- Z informacji PROFEL wynika, że w krajach Unii, takich jak Belgia czy też Francja mogą wystąpić opóźnienia w zbiorach warzyw, mogące negatywnie wpływać na wysokość zbiorów, a w konsekwencji ich wielkości produkcji przetworów. Może odbić się to na wzroście popytu na przetwory, w tym również mrożone warzywa z Polski - mówi "Rz" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. - Niemniej, według GUS również w Polsce relatywnie długa zima oraz nadmiar wilgoci, także potopienia w okresie późniejszym wpłynęły na opóźnienie siewów warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju. Jednakże na tym etapie trudno jest wyrokować o  ostatecznej wielkości zbiorów, gdyż w dużym stopniu uzależnione będą od dalszej przebiegu pogody. Będzie to też miało wpływ na wielkość krajowej produkcji przetworów, także mrożonek warzywnych -dodaje.

Dziwulski zwraca uwagę, że dłuższym horyzoncie czasowym produkcja mrożonych warzyw w Polsce rośnie, co spowodowane jest większym popytem w  kraju i zagranicą.

- W przeciwieństwie do krajów Unii, w Polsce produkcja mrożonych warzyw w 2012 roku zwiększyła się. Według danych GUS w  przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób ukształtowała się na rekordowym, biorąc pod uwagę te podmioty, poziomie 566 tys. ton, co oznaczało wzrost o 9,5 proc. w porównaniu do 2011 roku ? mówi ekonomista BGŻ. - Przy spadku produkcji w Unii był to czynnik sprzyjający wzrostowi eksportu mrożonek z Polski -dodaje.

W 2012 roku eksport mrożonek warzywnych zwiększył się on o ponad 14 proc., a jego wartość o niemal 3 proc. w stosunku roku poprzedniego.

Kapusta i pomidory motorem eksportu

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podał, że tylko w lutym 2013 r. eksport warzyw świeżych z Polski wyniósł 38,3 tys. ton, a jego wartość sięgnęła 14,2 mln EUR. W porównaniu do lutego 2012 r. to odpowiednio 21 i 25 proc. więcej.

Na wzrost eksportu wszystkich podstawowych gatunków warzyw wpłynęła wyższa sprzedaż: kapusty (o 86 proc.), pomidorów (o 79proc.) i ogórków (o 61 proc.). Obniżyła się natomiast sprzedaż marchwi (o 9 proc.), kalafiorów i cebuli- czytamy w raporcie IERiGŻ.

Eksport przetworów mrożonych zwiększył się w lutym o 10 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 22 proc. w ujęciu wartościowym.



Źródło: ekonomia.rp.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.