Po pierwsze należy przed nadejściem zimy doprowadzić rośliny do odpowiedniej fazy rozwojowej, gwarantującej wykorzystanie potencjału mrozoodporności danej odmiany. Po drugie warto postawić na sterowanie niektórymi procesami biochemicznymi poprzez zbilansowane żywienie cebuli.
Od zbiorów cebuli producentów dzielą tygodnie, a „ostatnie” dni wegetacji mogą odegrać kluczową rolę w przechowywaniu tego warzywa. Sprawdź co jeszcze można zrobić na ostatniej prostej, aby uzyskać wysoką jakość produktu finalnego!
Tegoroczna produkcja cebuli w wielu rejonach Polski nie należy do łatwych. Warunki pogodowe już od początku sezonu niekorzystnie wpływają na stan znacznej części plantacji.
Odpowiednie odżywienie cebuli mikroskładnikami – ich pobieranie jest nieporównywalnie mniejsze niż makroskładników (zwykle od kilku gramów do kilkuset gramów z 1 hektar) ma kluczowe znaczenie dla osiąganych plonów. Warto o tym pamiętać w uprawie cebuli, warzywa które ma słaby i płytko sięgający system korzeniowy. Warto dostarczyć te pierwiastki cebuli dolistnie.
Ulewne deszcze w ostatnich dniach mocno zdegradowały plantacje warzyw – rośliny i glebę. Szacuje się, że z 1 cm warstwy spłukanej gleby tracimy ok. 75-150 kg przyswajalnych przez rośliny form fosforu, potasu i magnezu z hektara upraw.
Większość naszych stacji monitorujących w całym kraju sygnalizuje już zagrożenie porażania cebuli chorobą Stemphylium vesicarium. W celu zabezpieczenia cebuli przed Stemphylium rekomendujemy zastosowanie 1kg Signum® 33 WG + 5 kg siarczan magnezu + adiuwant.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.