Aktualności
2011-12-02 13:26
Konsumpcja brokułów na hiszpańskim rynku począwszy od roku 2005 systematycznie wzrastała, a średni wzrost w pięciu latach 2005-2010 oszacowano na 24%.
![](pliki/2011/12/brokuły.jpg)
Rośnie konsumpcja brokułów w Hiszpanii
Konsumpcja brokułów na hiszpańskim rynku począwszy od roku 2005 systematycznie wzrastała, a średni wzrost w pięciu latach 2005-2010 oszacowano na 24%.
Tym samym w roku 2005 Hiszpanie spożyli łącznie 74,0 tys. ton tych warzyw, a w roku 2010 już 91,0 tys. ton. Największy wolumen spożycia brokułów odnotowany został w omawianym 6 letnim okresie w roku 2009, kiedy to wyniósł ponad 92,0 tys. ton. Wieloletnie obserwacje pozwoliły na stwierdzenie, iż największe ilości brokułów spożywane są w miesiącach zimowych ? czyli w okresie pierwszego kwartału. W minionym roku największą konsumpcje odnotowano właśnie w styczniu -wyniosła ona wówczas 12,4 tys. ton. Dla porównania w miesiącach letnich jest najniższa, a dla przykładu w sierpniu minionego roku była to wielkość jedynie 4,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA
Konsumpcja brokułów na hiszpańskim rynku począwszy od roku 2005 systematycznie wzrastała, a średni wzrost w pięciu latach 2005-2010 oszacowano na 24%.
Tym samym w roku 2005 Hiszpanie spożyli łącznie 74,0 tys. ton tych warzyw, a w roku 2010 już 91,0 tys. ton. Największy wolumen spożycia brokułów odnotowany został w omawianym 6 letnim okresie w roku 2009, kiedy to wyniósł ponad 92,0 tys. ton. Wieloletnie obserwacje pozwoliły na stwierdzenie, iż największe ilości brokułów spożywane są w miesiącach zimowych ? czyli w okresie pierwszego kwartału. W minionym roku największą konsumpcje odnotowano właśnie w styczniu -wyniosła ona wówczas 12,4 tys. ton. Dla porównania w miesiącach letnich jest najniższa, a dla przykładu w sierpniu minionego roku była to wielkość jedynie 4,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl