Aktualności
W marcu 2013 r. eksport warzyw i owoców z Hiszpanii obniżył się w ujęciu wartościowym o 1% i wyniósł 1,008 mln euro. Natomiast wielkość eksportu wzrosła o 1,5% do poziomu 1,07 mln ton. Fepex analizując te dane stwierdził, że wyniki odzwierciedlają spowolnienie tempa wzrostu sektora w porównaniu z rokiem 2012.
Należy podkreślić, że w całym pierwszym kwartale, wartość hiszpańskiego eksportu warzyw i owoców jest zadowalająca dzięki wzrostowi odnotowanemu zarówno w styczniu, jak i lutym. W pierwszym miesiącu tego roku eksport wzrósł o 5% (w ujęciu wartościowym o 11%), natomiast w drugim miesiącu br. o 10,5% (w ujęciu wartościowym o 3%).
Wolumen eksportu warzyw w marcu spadł o 2,4% w porównaniu z tym samym okresem 2012 roku, w sumie osiągnął 517,790 ton, podczas gdy jego wartość obniżyła się o 1%, osiągając poziom 516 mln euro.
Źródło: Valencia Fruits