Aktualności
Jak wynika z najnowszego raportu USDA (Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa) w roku 2009 całkowite, światowe zbiory brokułów i kalafiorów łącznie wyniosły 22,226 mln ton, czyli o 5,3% więcej niż w roku wcześniejszym (21,104 mln ton w roku 2008). Największym światowym producentem w roku 2009 były Chiny, a na drugim miejscu uplasowały się Indie. Tylko te dwa kraje dostarczyły 75% łącznych globalnych zbiorów, a liczącymi się na świecie, pozostałymi producentami brokułów i kalafiorów były ponadto Hiszpania, Włochy, Francja czy Stany Zjednoczone. Jak informuje raport, w okresie od roku 2000 do roku 2009 łączne zbiory omawianych warzyw wzrosły na świecie o ponad 33%. Największy wolumen wzrostu zbiorów odnotowały w okresie wspomnianych 10 lat Chiny w sumie o 45%, a w roku 2009 zbiory w tym kraju zamknęły się wielkością 9,428 mln ton. W tym samym okresie Indie odnotowały 38% wzrost produkcji, a w roku 2009 wyniosła ona 7,315 mln ton. Ponadto w roku 2009 produkcja brokułów i kalafiorów łącznie we Włoszech wyniosła 515,9 tys. ton, w Hiszpanii 480,9 tys. ton, we Francji 448,0 tys. ton oraz w Stanach Zjednoczonych odpowiednio 338,7 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA