Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szparagarze ubolewają, konsumenci czekają

Aktualności

2013-05-01 06:27
Szparag to najwcześniej zbierane warzywo z upraw polowych w danym roku. Niestety opóźniona wiosna w 2013 r. spowodowała, że wypustek nie mogą się doczekać zarówno producenci, jak i konsumenci.

Szparagarze ubolewają, konsumenci czekają
Szparag to najwcześniej zbierane warzywo z upraw polowych w danym roku. Niestety opóźniona wiosna w 2013 r. spowodowała, że wypustek nie mogą się doczekać zarówno producenci, jak i konsumenci. Oficjalne otwarcie sezonu szparagowego przez Polski Związek Producentów szparaga oraz Katedrę Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zaplanowano na 13 maja br. w Hotelu Rzymskim w stolicy Wielkopolski.
Plantacje szparagów w naszym kraju zlokalizowane są w przeważającej mierze w zachodniej części Polski. Szparagarnie eksploatuje się około 10 lat. W Wielkopolsce szparagi uprawiane są na specjalnie usypanych wałach - uzyskuje się wtedy szparagi białe lub "na płasko" - w ten sposób produkuje się szparagi zielone. Zalecenia uprawowe opracowane dla tego gatunku wskazują, aby zbiory rozpoczynać w ostatniej dekadzie kwietnia i kończyć 20-24 czerwca. W tym sezonie na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu pierwsze krajowe wypustki szparagów pojawiły się na koniec kwietnia. Niestety w porównaniu z rokiem ubiegłym ich ilość była niewielka, a ponadto cena bardzo wysoka. Oj wysoka, bo za pół kilogramowy pęczek wypustek trzeba było zapłacić aż 14 zł. Niestety w przeddzień majowego, długiego weekendu podaż szparagów nie wzrosła, ale cena hurtowa nieznacznie spadła - do 10-11 zł/0,5 kg, ponieważ trudno było o zainteresowanie tak drogim pęczkami. Konsumenci czekają na tańszy towar.
Producenci tzw. białego złota już się obawiają bieżącego sezonu szparagowego. Dlaczego? Po pierwsze z powodu średniej jakości pierwszych wypustek, a po drugie zbytu. Widzą bowiem dużą konkurencję ze strony truskawek, które w tym sezonie spod osłon już są dostępne na rynku. Ponadto skrócony okres zbiorów szparagów przy niekorzystnej pogodzie może doprowadzić do nadwyżki ich podaży nad popytem i spadku cen do niekorzystnego poziomu.


R. Solarski
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.