Na trzy-cztery tygodnie rolnicy i eksperci zgodnie oceniają opóźnienie wysadzania do gruntu warzyw. Okazuje się, że hodowane w szklarniach rozsady takich gatunków jak kapusta biała, kalafior, por, seler zwyczajnie przerosły i nie nadają się już do wysadzania do gruntu.
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat można zaobserwować znaczną intensyfikację produkcji roślin warzywnych w Polsce. Wraz ze wzrostem plonu z hektara producenci otrzymują niejako w prezencie problemy z utrzymaniem zdrowotności na plantacjach.
Najchętniej przez Niemców kupowane były pomidory, marchew oraz cebula, a kolejne miejsca wśród popularnych warzyw zajęły między innymi ogórki i słodka papryka.
W ubiegłym tygodniu na Rynku Hurtowym w Broniszach cena ubiegłorocznych ziemniaków kształtowała się na poziomie od 12 do 13 zł za 15 kg czyli od 0,80 ? 0,86 zł. za kilogram ( o 30% więcej w porównaniu z 2012 rokiem). Ziemniaki pochodzą z przechowalni, a do konsumpcji trafiają tylko te najwyższej jakości.
W minionym roku Włosi odnotowali zarówno spadek wolumenu eksportu jak i importu owoców i warzyw - w pierwszym przypadku o 1% a w drugim o zaledwie 0,5%.
W przypadku warzyw Anglicy sprowadzali z Hiszpanii najchętniej pomidory - 138,7 tys. ton, następnie sałaty - niecałe 107 tys. ton, kapusty - 103,5 tys. ton oraz cebulę - 75,6 tys. ton.
Zmniejszony popyt przy rosnącej podaży nowalijek powodował sukcesywny spadek cen, jak np. ogórków szklarniowych do ceny 2,50 zł za kilogram ( 5-6 kwietnia 2013).
Ceny ziemniaków i marchwi podskoczyły w górę ok. 6%. Średnia cena kilograma ziemniaków wynosiła 12,53 rubli, a marchwi - 23,49 rubli. Cena cebuli wzrosła o 3%.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.