W hipermarketach za koszyk wybranych 12 warzyw zapłacimy ok. 50 zł, w supermarketach średnio tylko o 2 zł więcej, a w dyskontach – o ponad 7 zł. Największe rozbieżności występują w sieciach convenience. Tam też jarzyny są najbardziej kosztowne. Różnica między najtańszym a najdroższym kanałem sprzedaży to niemal 14 zł. Mocno zróżnicowane są także ceny poszczególnych produktów, które w niektórych przypadkach mogą przekraczać nawet 100%. W badanym okresie najczęściej tego typu wahania dotyczyły ziemniaków i cebuli, ale również kalafiorów, papryki czerwonej czy pomidorów.
"W najbliższych miesiącach dynamika cen warzyw nadal kształtować się będzie w wyraźnym trendzie spadkowym, co wynika z efektów wysokiej bazy sprzed roku.
Dzisiejszy poranek na Warszawskim Rolno- Spożywczym Rynku Hurtowym SA w Broniszach, to duża podaż warzyw i dość umiarkowane zainteresowanie nimi kupujących – informuje Piotr.
Na giełdzie Bronisze ogórek tzw. kiszeniak mocno trzyma cenę – dziś był dostępny za 7 zł/kg. O godzinie 5 rano na placu był tylko jeden producent z kalafiorem i miał towar, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem.
Tegoroczne zbiory ziemniaków nie należały do zbyt udanych. Mimo większego areału uprawy - 310 tys. hektarów - zbiory są o 11 proc. niższe. Eksperci szacują, że wyniosą niewiele ponad 6,5 mln ton. Dlatego ceny ziemniaków są wysokie.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.