Za oknami zima i wydawać by się mogło, że dla ogrodników nastał czas odpoczynki. Nic bardziej mylnego. Otóż wielu producentów rozpoczęło już nowy sezon. W mnożarkach przygotowują rozsadę warzyw do założenia upraw.
Wstępnie wielkość produkcji oszacowano na 275,3 tys. ton - to jest o 18% mniej wobec danych za rok poprzedni i o 22% mniej wobec średniej wielkości produkcji z ostatnich pięciu lat.
W sumie w omawianym miesiącu wysłano 313,6 tys. ton warzyw za sumę 255,0 mln euro, a największe ilości w eksporcie stanowiły jak zawsze ogórki 59,5 tys. ton oraz pomidory z wynikiem 34,3 tys. ton.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest około 700 mln złotych, w Japonii 1,4 mld dolarów. Zdecydowanie największy potencjał istnieje w przypadku rynku amerykańskiego.
W minionym 2014 roku wielkość produkcji ziemniaków w Japonii oszacowano na 2,466 mln ton wobec 2,412 mln ton w roku 2013. Warzywo to było uprawiane na obszarze 80,0 tys. ha wobec 79,7 tys. ha w roku poprzednim.
Szparagi uprawiane są na świecie na łącznym obszarze 168,12 tys. ha, a największe obszary produkcyjne znajdują się w Chinach, Niemczech, Meksyku oraz Peru.
Już tylko miesiąc dzieli nas od V edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2015) organizowanych przez Oficynę Wydawniczą Oikos. O szczegóły TSW 2015 zapytaliśmy prezesa tej firmy Jacka Kłudkę.
W sumie litewskim producentom przyznano maksymalną wielkość wsparcie do łącznie 7,0 tys. ton owoców i warzyw, w tym do 2,0 tys. ton jabłek oraz 5,0 tys. ton pozostałych warzyw, w tym szczególnie marchwi i pomidorów.
Do produkcji takiej żywności nie mogą być używane żadne sztuczne dodatki. Dotyczy to zarówno gospodarstw rolnych, jak i firm zajmujących się przetwórstwem.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.