Widoczny na wielu polach spadek potencjału plonowania warzyw, potwierdzone niższe plony wielu gatunków przez GUS oraz sygnały o niższych zbiorach w innych krajach europejskich mogą korzystnie wpłynąć na wycenę towarów produkcji ogrodniczej.
Od nowego roku zaistniała potrzeba coraz częstszego kontrolowania stanu warzyw w przechowalniach, magazynach czy kopcach. Sprawdzana jest przede wszystkim temperatura i wilgotność powietrza, podglądana zdrowotność.
Docierają do nas informacje, że w przechowalniach ziemniaków producenci odnotowują duże straty. Efektem trudnych warunków podczas zbioru - m.in. dużej wilgotność gleby - są licznie występujące zgnilizny bulw.
Wszystkie warzywa produkcji polskiej są w sprzedaży, nawet jest już zielona papryka. Teraz w ofercie Rynku w Broniszach jest ona w cenie od 3 do 4 zł za kilogram (opakowania 5 kg).
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.