Ostry atak zimy w Hiszpanii i Włoszech spowodował spore straty u producentów w tych krajach. Skutek dla polskiego importu taki, że zmniejszyła się podaż importowanych warzyw i ceny rekordowo wzrosły.
Wybór odpowiedniej odmiany cebuli może przesądzić o powodzeniu uprawy. Przedstawiamy wyniki doświadczenia z kilkudziesięcioma odmianami cebuli, które z pewnością może ułatwić wybór odpowiedniej cebuli do produkcji w tegorocznym sezonie.
Średnia cena cebuli (liczona jako średnia arytmetyczna notowań tygodniowych) w październiku br. wyniosła 0,41 PLN/kg i była o 30 proc. niższa w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz o ponad połowę niższa niż przed rokiem.
Najważniejszym produktem importowym przed rokiem były holenderskie pomidory z wynikiem 145,3 tys. ton oraz cebula 107,3 tys. ton, a także ponad 99,0 tys. ton słodkiej papryki.
W minionym roku Rosjanie zaimportowali łącznie 264,0 tys. ton cebuli to o dokładnie 100,0 tys. ton mniej wobec roku 2014 kiedy wolumen importu zamknął się wielkością 362,0 tys. ton.
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg.
W okresie od 23 do 30 sierpnia 2016 roku ceny warzyw w Polsce spadły. Podrożała cebula i marchew. Natomiast cena kapusty i pieczarek pozostała bez zmian.
Objawy chorób grzybowych pojawiły się w tym sezonie 3 tygodnie wcześniej niż zazwyczaj. Jest to spowodowane wczesną suszą oraz intensywnymi krótkotrwałymi opadami.
Hazera Poland, BASF oraz ADOB serdecznie zapraszają na polowe spotkanie, które odbędzie się 20 lipca o godz. 13:00 w gospodarstwie Państwa Marii i Andrzeja Weber, Turzany 3, Inowrocław.
Ostatnie kilka dni to w wielu rejonach kraju bardzo gwałtowne burze i intensywne opady deszczu ze średnią niejednokrotnie przekraczającą ilość wody notowaną w dwóch a nawet 3 miesiącach. Media donoszą, że w ciągu doby w niektórych miejscach spadło 150 czy 100 mm wody.
Hedro Farms to gospodarstwo prowadzące produkcję warzyw w okolicach Wrocławia. Jedną ze specjalności firmy jest cebula. Warzywo to w zarządzanym przez holenderskich farmerów gospodarstwie rozwija się bardzo dobrze, a to za sprawą dotychczas względnie dobrego przebiegu pogody.
Uprawa cebuli w Polsce wynosi około 25 tys. ha. Jest to druga pod względem powierzchni uprawa warzywnicza w Polsce (po kapuście, przed marchwią). Produkcja cebuli skoncentrowana jest w centralnej części naszego kraju.
3o kilometrów od Poznania był on tak intensywny, że zniszczył ponad 2-hektarową plantację cebuli. Producent nasiona cebuli odmiany Delta Gigant wysiał 20 kwietnia.
W tym roku szacuje się wzrost powierzchni uprawy cebuli. Od przebieg warunków pogodowych będzie zatem zależało czy rynek "wchłonie" wyprodukowaną ilość cebuli. Początek okresu wegetacji sprzyja rozwojowi roślin. Widać to na przykładzie plantacji z Dolnego Śląska.
Jak rośnie cebula z dymki? W województwie dolnośląskim rośliny są w bardzo dobrej kondycji, co widać na zdjęciach. W roku bieżącym tylko w nielicznych gospodarstwach nie wymarzła cebula zimująca. Dlatego też dużo uwagi skierowano na cebulę dymkę. Szacuje się na kilka a niektórzy wskazują nawet na kilkunastoprocentowy wzrost produkcji cebuli dymki.
W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.).
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.