Po latach hodowli Bejo / DGS wprowadza na rynek pierwszą odmianę szalotki odpornej na mączniaka rzekomego, Innowator. Odmiana hybrydowa o nieco dłuższej główce i wyrazistym kolorze, nadaje się do stref długiego dnia.
W pierwszym tygodniu grudnia na holenderskiej giełdach warzyw w Middenmeer ceny cebuli wzrosły. Za dobrej jakości towar (luzem z przechowalni) płacono prawie 20 eurocentów/kg.
Po pierwsze należy przed nadejściem zimy doprowadzić rośliny do odpowiedniej fazy rozwojowej, gwarantującej wykorzystanie potencjału mrozoodporności danej odmiany. Po drugie warto postawić na sterowanie niektórymi procesami biochemicznymi poprzez zbilansowane żywienie cebuli.
W Polsce ceny cebuli są znacznie niższe niż w roku poprzednim. Ceny hurtowe kształtują się na poziomie 50–80 zł/100 kg, ale widać że zaczynają odzwierciedlać tendencję wzrostową rynków zachodnioeuropejskich, np. z rynku holenderskiego.
Ceny cebuli idą w górę w Holandii. Erik Waterman uważa, że eksport cebuli będzie realizowany pełną parą w nadchodzących miesiącach. Warzywem mocno zainteresowana jest Afryka. Ponadto w tej chwili cebulę kupować chcą też takie kraje, jak Sri Lanka, Bangladesz i inne z Azji.
W Wielkopolsce w bieżącym sezonie realizowany był projekt "Cebula z dymki". Firmy dymka.pl, Agraplant, BASF, Yara, Snebo oraz Jakub Sobecki - doradca agronomiczny na trudnym polu - ze zmiennością
Od zbiorów cebuli producentów dzielą tygodnie, a „ostatnie” dni wegetacji mogą odegrać kluczową rolę w przechowywaniu tego warzywa. Sprawdź co jeszcze można zrobić na ostatniej prostej, aby uzyskać wysoką jakość produktu finalnego!
Tegoroczna produkcja cebuli w wielu rejonach Polski nie należy do łatwych. Warunki pogodowe już od początku sezonu niekorzystnie wpływają na stan znacznej części plantacji.
W Wielkopolsce w bieżącym sezonie realizowany jest projekt "Cebula z dymki". Firmy dymka.pl, Agro Jula, Agraplant, BASF, Yara oraz Snebo pokazują rozwiązania, które zwiększają efektywność
Odpowiednie odżywienie cebuli mikroskładnikami – ich pobieranie jest nieporównywalnie mniejsze niż makroskładników (zwykle od kilku gramów do kilkuset gramów z 1 hektar) ma kluczowe znaczenie dla osiąganych plonów. Warto o tym pamiętać w uprawie cebuli, warzywa które ma słaby i płytko sięgający system korzeniowy. Warto dostarczyć te pierwiastki cebuli dolistnie.
Ulewne deszcze w ostatnich dniach mocno zdegradowały plantacje warzyw – rośliny i glebę. Szacuje się, że z 1 cm warstwy spłukanej gleby tracimy ok. 75-150 kg przyswajalnych przez rośliny form fosforu, potasu i magnezu z hektara upraw.
Większość naszych stacji monitorujących w całym kraju sygnalizuje już zagrożenie porażania cebuli chorobą Stemphylium vesicarium. W celu zabezpieczenia cebuli przed Stemphylium rekomendujemy zastosowanie 1kg Signum® 33 WG + 5 kg siarczan magnezu + adiuwant.
W ramach projektu Eite Onion Club (EOC) przekazujemy informacje o różnej tematyce agrotechnicznej. Dziś skupimy się na żywieniu cebuli. A konkretnie na fazach krytycznych w nawożeniu cebuli i planowanym dokarmianiu dolistnym makro- i mikroskładnikami w gospodarstwach patronackich EOC w sezonie 2020.
Jak pokazuję modele chorobowe analizujące przebieg pogody i warunki sprzyjające rozwojowi zarodni oraz infekcji, w całej Polsce panują obecnie sprzyjające warunki do rozwoju mączniaka rzekomego
Jakich preparatów użyć, aby na plantacji cebuli nie było problemu z chwastami? Karolina Dziubek z firmy Agrosimex udziela porad jakich herbicydów użyć w różnych fazach rozwoju cebuli.
Cebula na lessowych glebach na pograniczu serbsko-bułgarskim. Mimo problemów z przemieszczaniem się pracujemy i dzięki nowoczesnym komunikatorom nie odpuszczamy:).
Trwający od początku 2019 roku problem z brakiem opad ów utrwalił się. Skumulowany deficyt opadów nadal jest wysoki i w wielu miejscach kraju przekracza 100 mm. Co w takiej sytuacji? Na pewno osoby, które jeszcze nie dokonały wyboru odmiany cebuli, powinny swoją uwagę zwrócić na te mieszańce, które mają silny system korzeniowy lub w krótkim czasie budują plon.
Ostatnie sezony uprawy cebuli pokazują, że jej produkcja jest coraz trudniejsza. Niedobór wody, wysokie temperatury w okresie wegetacji, coraz mniejsza liczba dostępnych rozwiązań herbicydowych
Ostatnie sezony uprawy cebuli pokazują, że jej produkcja jest coraz trudniejsza. Niedobór wody, wysokie temperatury w okresie wegetacji, coraz mniejsza liczba dostępnych rozwiązań herbicydowych
Odpowiedni dobór odmiany cebuli jest dla producenta jedną z najważniejszych decyzji, jaką podejmuje przed rozpoczęciem wiosennych prac. Na wysokość i jakość plonu ma wpływ wiele czynników, przy czym kluczowe są cechy genetyczne uprawianych odmian. Zwróć uwagę na cebulę Dormo F1 z oferty firmy Hazera.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.