Na pomidorach w uprawie polowej istnieje realne zagrożenie pojawienia się zarazy ziemniaka. stwierdzono już w Polsce pierwsze objawy tej choroby na plantacjach ziemniaka, które stanowią poważne źródło infekcji organizmu Phytophthora infestans.
w tym roku działania skierowane będą w szczególności do rodzin, rodziców, opiekunów i nauczycieli, gdyż to właśnie oni odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu nawyków żywieniowych.
Jak wynika z najnowszych danych w Holandii w 2012 roku średnio na 1 gospodarstwo domowe przypadało spożycie około 73 kg warzyw. Dla porównania, w roku 2011 wielkości te to niecałe 73,4 kg.
Najchętniej przez Niemców kupowane były pomidory, marchew oraz cebula, a kolejne miejsca wśród popularnych warzyw zajęły między innymi ogórki i słodka papryka.
Cena pomidorów dostarczonych do przetwórcy zależy od zawartości ekstraktu oznaczonego refraktometrycznie (brix) oraz od zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w specyfikacji surowcowej.
Rosjanie zaimportowali czterokrotnie więcej pomidorów z Ukrainy niż w roku 2011. Do tej pory największe ilości pomidorów szklarniowych Rosja sprowadzała z Białorusi.
Wywóz pomidorów świeżych z Polski od stycznia do listopada 2012 roku wyniósł 92,5 tys. t i był o 28 proc. wyższy w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim.
Związki producentów warzyw we Włoszech domagają się większej kontroli na rynkach, bowiem ich działalność niekorzystnie odczuwa liberalizację umów między UE a krajem Afryki Północnej.
Jak wynika z najnowszych danych, spośród wybranych krajów Unii Europejskiej w okresie od 1 kwietnia do dnia 23 września bieżącego roku największe ilości pomidorów zebrane zostały w Holandii oraz Włoszech.
Największy wzrost w eksporcie odnotowały pomidory, spore ilości wyeksportowanych warzyw stanowiły ponadto warzywa kapustne, papryka słodka czy sałata i cykoria.
Kolejny spontaniczny protest mieszkańców gm.Krobia odbył się w piątek 10 sierpnia br. na polach w okolicach miejscowości Grabianowo (kilometr od centrum Krobi). To właśnie tam, dzień wcześniej, firma PAK rozpoczęła odwiert badawczy.
Przed zakładem HJ Heinz Pudliszki 7 sierpnia br. zrobiło się czerwono od surowca dostarczonego na początek kampanii pomidorowej. Producenci w 2012 r. dostarczyli pierwsze owoce do przetwórstwa później niż w ubiegłym sezonie.
Zgodnie z taryfą zatwierdzoną przez Komisję Europejską, cło na przywóz pomidorów spadnie z 15 proc. wartości kg do 0,1 euro za kg. Cło importowe na ogórki zmniejszy się z obecnych 15 proc.
Na koniec lipca br. we Włoszech, w regionie Emilia Romagna rozpoczęto zbiory pomidorów do przetwórstwa (w naszym kraju zakłady przetwórcze planują rozpoczęcie kampanii na początku sierpnia).
Jak poinformowało KCB (Holenderskie Rządowe Biuro ds. Kontroli Jakości), w 2012 roku produkcja pomidorów w Holandii wyniesie około 840,0 tys. ton wobec 790,0 tys. ton w roku 2011
Istnieje duże zagrożenie pojawienia się zarazy ziemniaka, która jest najgroźniejszą chorobą porażającą pomidory. Ten patogen zimuje w bulwach pochodzących z chorych ziemniaków.
Szacuje się, że wydajność produkcji pomidorów może zmniejszyć z 20 do 25% w rejonie Foggia (Puglia). Wysokie temperatury nie wpływają na prawidłowy wzrost pomidorów.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.