Cena kilograma tego warzywa w skupie do konsumpcji bezpośredniej wyniosła średnio 0,66 zł/kg netto podczas gdy rok wcześniej kształtowała się na poziomie 0,73 zł/kg.
W Polsce w pierwszych miesiącach sezonu 2013/2014 ceny ziemniaków są prawie 2-krotnie wyższe niż przed rokiem, ale nieco niższe niż w 2010 r., gdy zebrano 8,45 mln ton.
Na targowiskach wahają się od 55 gr do 1,5 zł za kilogram, a przed rokiem - od 25 do 1 zł. Rolnicy mówią teraz część bulw wymokła i zgniła, te które przetrwały słabo rosły, a poza tym potem dotknęła je zaraza.
W Broniszach średnio w sierpniu br. kapustę młodą oferowano w cenach 3,30 - 4,40 zł/szt. wobec 1,38-1,78 zł/szt. w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Ceny pomidorów na rynkach hurtowych w sierpniu br. są zdecydowanie niższe niż przed rokiem, a na niektórych rynkach (np. Bronisze) nawet niższe w porównaniu do kryzysowego, 2011 roku.
Oferta warzyw na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą jest coraz większa, mimo to, ceny nie spadają i za kalafiory, kapustę czy cebulę trzeba zapłacić więcej, niż rok temu.
Według ministra tak wysokie ceny warzyw na Białorusi nie są związane z VAT, gdyż jego wysokość w przypadku takich produktów jak ogórki, pomidory, ziemniaki itp. została ograniczona przez władze obwodowe do najwyżej 23-25 proc.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.